Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Activisten zetten schijnwerpers op Hengelose 'grootvervuiler'

Nobian
Vertegenwoordigers van Milieudefensie hebben een banner opgehangen bij Nobian met als tekst: “Hey Den Haag! 65% minder CO2: dan moet Nobian ook mee! #KlimaatOp1”.
Beeld: 1Twente

Vertegenwoordigers van Milieudefensie in Twente hebben donderdag een banner opgehangen bij Nobian, voorheen Akzo, in Hengelo met als tekst: “Hey Den Haag! 65% minder CO2: dan moet Nobian ook mee! #KlimaatOp1”.

Operatie Klimaat Twente

De activisten, die werken onder de naam Operatie Klimaat Twente, eisen dat de formerende politieke partijen 'nu eindelijk regels op gaan stellen voor vervuilende bedrijven zoals Nobian'. Gabor Menkes van Operatie Klimaat Twente: "Na de historische uitspraak tegen Shell twee weken geleden is de overheid aan zet om er voor te zorgen dat de grootste vervuilers meedoen, anders gaan we gevaarlijke klimaatverandering niet stoppen."

Operatie Klimaat Twente is een lokale groep van Milieudefensie met ondersteuning van Extinction Rebellion Enschede. Behalve in Hengelo werden in elf provincies in Nederland zogeheten 'bannerdrops' uitgevoerd bij bedrijven als Tata Steel, RWE, Shell en Chemelot.

icon_main_info_white_glyph

'Nobian is één van de grootste vervuilers'

Menkes: "Nobian, een onderdeel van Nouryon, is een van de 30 bedrijven die samen 40% van de CO2-uitstoot in Nederland veroorzaken. De actie is bedoeld om de overheid te laten zien dat deze bedrijven niet uit zich zelf verduurzamen. Daarom is de politiek nu aan zet om deze bedrijven aan te pakken, zodat zij hun eerlijke deel voor de vervuiling betalen. De actievoerders eisen dat de politici klimaat op één zetten in het regeerakkoord en een eerlijke CO2-heffing in gaan voeren."

Den Haag

Na afloop van de bannerdop bij Nobian reizen de activisten per trein naar Den Haag. Daar voegen zij zich bij de groepen uit de andere provincies, die per trein of met de fiets naar Den Haag zijn gereisd onder het motto: “Van Vervuiler naar Formatie”. In Den Haag fietsen zij naar de Hofvijver, waar zij de formerende politici oproepen om grote bedrijven de rekening te laten betalen van hun eigen vervuiling en zich te houden aan het Parijsakkoord. Zij eisen dat dit wordt vastgelegd in het nieuwe regeerakkoord.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.