Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Twente wil 250.000 huizen gaan ombouwen

436023 windmolen windturbine 1790027

Gemeenten en de provincie Overijssel zijn volop bezig met het maken van plannen voor de energietransitie. Er staat Twente een omvangrijke ombouwoperatie te wachten.

In allerlei werkgroepen zijn gemeenten, de provincie Overijssel en het Waterschap Vechtstromen bezig met het maken van energieplannen. Gemeenten studeren op zonneparken, windmolens of andere vormen van duurzame energie, die bouwstenen moeten zijn voor de Regionale Energie Strategie (RES) van Twente. Over een half jaar moet er al een concept klaarliggen, waarover de politiek een besluit neemt. Een jaar later volgt een besluit over de definitieve versie.

Duurzame elektriciteit
Er is voor Twente geen vastgelegde opgave voor een hoeveelheid op te wekken duurzame elektriciteit. In het Klimaatakkoord staat dat er op land 35 terawattuur (tWh) per jaar opgewekt moet worden. Bedoeling is dat regio s elk met een eigen bod komen en dat ze samen tot die 35 tWh komen. Lukt dat niet, dan wordt het ontbrekende deel over de regio s verdeeld als een extra opgave. Mochten er gemeenten zijn die niet mee willen doen, dan kan de provincie ingrijpen en gebieden aanwijzen.

Het gaat in de energiestrategie niet alleen over elektriciteit. Warmte is een zeker zo belangrijk element, dat de inwoners directer raakt. Het verwarmen van woningen met duurzame warmte leidt namelijk tot een omvangrijke ombouwoperatie. André Dorée, hoogleraar constructie en bouwinfra aan de Universiteit Twente, maakte in een van de werksessies de omvang duidelijk: in Twente zijn 450 tot 500 wijken met circa 250.000 woningen. Bij een transitie in Twente van 2025 tot 2050 moeten elk jaar gemiddeld 19 wijken opgeleverd worden. Dat betekent dat bij een doorlooptijd van de werkzaamheden van vier jaar per wijk in 75 wijken tegelijkertijd gewerkt wordt.

Warmtenet
Hoe de Twentse huizen straks verwarmd worden is nog onduidelijk. Gemeenten en vuilverwerker Twence studeren op een Twents warmtenet. Maar ook warmtewinning door geothermie wordt onderzocht. Ook daar is Twence bij betrokken. Vechtstromen studeert op aquathermie (warmte uit water) en Cogas/Coteq houdt zich bezig met warmte uit biogas en biomassa.

Volgens procesbegeleider Danny van Deursen zal die energiestrategie geen blauwdruk zijn waar inwoners niets over te zeggen hebben. Bewonersparticipatie is een essentieel onderdeel. Een flexibele aanpak van verkennen, verbinden en doen. Breder dan alleen energie , aldus Van Deursen.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, stockfoto: Pexels
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.