Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

AUDIO | Regenboogdagen in Enschede: €˜Diversiteit moet je laten zien €™

436151 Schermafbeelding 2019 10 08 om 083525

Wereldwijd is het op 11 oktober Coming Out-dag. Enschede organiseert daarom van 8 tot 13 oktober de regenboogdagen. Mensen klagen soms dat er geen hetero pride is, maar elke dag is het hetero pride. Deze week is het andersom.

In een ideale wereld zou uit de kast komen niet nodig zijn, zegt Jelmer Visser (30), organisator van de regenboogdagen. Je moet vertellen dat je afwijkt van de meerderheid. Zolang homo nog steeds het meest gebruikte scheldwoord is op het schoolplein zijn de regenboogdagen volgens Visser heel belangrijk. Daarnaast wil de organisatie deze week ook iets voor de bevolking in Enschede doen. Deze week moet vrolijk en feestelijk worden voor heel Enschede.

Roze kerkdienst
Enschede hoort bij de eerste gemeenten die vanaf 2008 zijn aangesloten bij de Regenboogsteden, een landelijk initiatief waarbij de aangesloten gemeenten jaarlijks een geldbedrag ontvangen om homo-emancipatie te bevorderen. Tijdens de feestweek wordt onder meer een voorleesmiddag georganiseerd door dragqueens, een theatervoorstelling over jongens die niet aan het mannelijkheidsideaal voldoen en een roze kerkdienst. De organisatie heeft tevergeefs geprobeerd ook roze diensten te organiseren in een moskee of een orthodoxe kerkgemeenschap. Maar dat is misschien iets voor later.

Vlag
De organisatie van de regenboogdagen wordt dit jaar serieuzer aangepakt. Een kernteam van drie mensen gaat voor het eerst alle activiteiten coördineren. Voorgaande jaren was het toch te veel los zand , zegt Visser. Onder meer de hernieuwde website en het logo - het Enschede-hekje uit het stadslogo in regenboogkleuren - moet de aandacht en animo doen vergroten. Daarnaast gaat de regenboogvlag uit op het stadhuis en wordt op Enschedese landmarks - zoals het Epy Drost-gebouw van Saxion - een regenboogvlag geprojecteerd.

Visser is ook met de gemeente in onderhandeling over een permanent regenboogmonument, in navolging van de regenboogzebrapaden en regenboogstoplichten die in andere steden prominent het straatbeeld kleuren. Visser heeft een photoframe van 2 bij 2 meter bedacht - in regenboogkleuren - die ergens in de binnenstad geplaatst moet worden. Visser: Diversiteit moet je tonen, niet alleen noemen.

Vier evenementen uitgelicht:
9 oktober. 14.00-16.30. Centrale Bibliotheek. Pijpenstraat 15. Voorlezen door Dragqueens. Dragqueen Dinie en haar vrienDinies lezen in de voorleeshoek in Stoet verhalen voor aan kinderen van 4 t/m 8 jaar. Achteraf kan een selfie worden gemaakt met de liefste diva s van Enschede.

10 oktober. 20.00-22.00. Concordia. Oude markt 15. Luisteravond met verhalen van LHBTI ers. LHBTI ers van diverse leeftijden en culturele achtergronden vertellen persoonlijke verhalen.

11 oktober. 08.00-09.00. Stadhuis. Langestraat 24. Regenboogontbijt. Op Coming-Outdag organiseert de gemeente in het stadhuis een ontbijt voor iedereen die wenst te komen.

13 oktober. 17.00. Ontmoetingskerk. Varviksingel 139. Tafeltijd. Onder het genot van een maaltijd en ondersteund met Bijbelteksten en liederen in gesprek gaan over eigen ervaringen. Een initiatief van Wijdekerk: een stichting die vindt dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn in de kerk. In verband met de maaltijd is aanmelden verplicht.

Luister hieronder naar een interview met mede-organisator Hidde Zijlstra:

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Frans Nikkels
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.