Enschede

Doordeweekse sluiting recreatiebad Aquadrome scheelt tienduizenden euro's

Volgens raadslid Piet van Ek (SP) is het een sterfhuisconstructie, maar het college stelt dat de doordeweekse sluiting van het recreatiebad van Aquadrome bittere noodzaak is.

ZWEMBAD1
Aquadrome kampt nog met de naweeën van een lekkage in maart. © News United/Dennis Bakker

Van Ek had wethouder Niels van den Berg via schriftelijke vragen om opheldering gevraagd over de inperking van openingstijden van Aquadrome. Sportaal kondigde vorige maand aan dat, als het recreatieve gedeelte in september weer open zou kunnen, dit in principe alleen in het weekend is.

Te weinig bezoekers

Volgens het college was het al voor de uitbraak van het coronavirus niet rendabel om het subtropische zwembad gedurende de week open te houden. 'Er zijn gewoonweg te weinig bezoekers buiten het venster van de nieuwe openingstijden', is het schriftelijke antwoord richting Van Ek.

Om de personeelskosten te dekken zouden er in de daluren meer dan duizend bezoekers moeten komen. Dat zijn er volgens het college volgens recente cijfers minder dan honderd.

16 uur per week open

Op basis van de oude openingstijden was het subtropisch zwembad in totaal 50 uur per week geopend. Vanaf 1 september is dat nog maar 16 uur. Dat scheelt bijna 120 uur aan personeelsinzet. Door de openingstijden te beperken bespaart Sportaal daardoor zo'n 60.000 euro per jaar.

De verwachting is dat het recreatiebad vanaf september weer geopend is. Aquadrome kampt nog met de naweeën van een lekkage in maart. Daarbij zijn volgens het college alle speelelementen in het subtropisch bad beschadigd geraakt. De schade wordt door de verzekering gedekt.

Garantstelling van 17 miljoen

SP-raadslid Piet van Ek vreest dat er sprake is van een sterfhuisconstructie, omdat het recreatiebad in 2024 wordt gesloten en gesloopt. Aquadrome maakt plaats voor een nieuw overdekt zwembad met twee baden.

Het nieuwe zwembad is aankomende maandag het gespreksthema in de stedelijke commissievergadering. Het college vraagt de gemeenteraad om een garantstelling van 17 miljoen euro, zodat Sportaal een lening kan afsluiten voor de nieuwbouw.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.