Enschede
Video

Koningin Maxima geeft Enschedese Ixta Noa Appeltje van Oranje

Koningin Maxima reikte vorige week de Appeltjes van Oranje uit. De Grote Appel kreeg Ixta Noa, een organisatie met ook een vestiging in Enschede. Je kan bij Ixta Noa terecht om in gesprek te gaan met ervaringsdeskundigen over psychische problemen. Het koninklijk paar heeft het met de directeur van de organisatie nog over een eventueel bezoek aan de organisatie.

Elk jaar worden door het Oranje Fonds prijzen uitgereikt aan organisaties die zorgen dat mensen kunnen meedoen in de samenleving. Nog specifieker op het gebied van psychische problematiek. Dit zijn de Appeltjes van Oranje die Maxima elk jaar uitreikt. De Grote Appel is een bronzen beeldje ontworpen door Prinses Beatrix en een geldbedrag van 15.000 euro.

Appel van oranje 2021 06 09 094507 mkpy 2021 06 09 094847 jhuf
De Grote Appel is een bronzen beeld ontworpen door Prinses Beatrix © Ixta Noa

Denise Bosma, ervaringsdeskundige bij Ixta Noa vertelt over de uitreiking. Er mocht maar één persoon naar het paleis om te luisteren naar een mooie speech van onze koningin en voor de uitreiking natuurlijk. Denise is erg blij met de gewonnen prijs: "Het voelt als erkenning van al het werk al die jaren." Haar organisatie bestaat al 25 jaar en heeft inmiddels zes huizen in heel Nederland.

Ixta Noa

Je kan als je psychisch niet lekker in je vel zit bij de huizen terecht om hierover te praten. De ervaringsdeskundigen vertellen over hun ervaring en helpen zo met je problemen. Ixta Noa wil er vooral voor zorgen dat psychisch kwetsbare mensen hierover kunnen praten en zich kunnen verbeteren.

De speech van Maxima

Het werk van Ixta Noa met kwetsbare mensen raakt Maxima persoonlijk. Haar zus had het zwaar en dat raakte Maxima destijds ook. Verder vertelde ze in haar speech dat ze meer plekken in Nederland wil zien als Ixta Noa. "Mentale gezondheid moet net zo bespreekbaar zijn als een gebroken been", zegt de koningin. Je moet sneller terecht kunnen bij iemand. De meeste mensen komen te laat bij dit soort instellingen terecht, omdat ze hun problemen nog niet erg genoeg vinden.

De prijs betekent veel voor Ixta Noa. De organisatie wordt daardoor zichtbaarder. De koning en koningin komen misschien een keer op bezoek bij de organisatie. Bosma vertelt dat het prijsgeld goed van pas komt: "De voorzieningen worden gefinancierd door de overheid, maar dat is nooit erg veel."


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.