Hengelo

Hengelo Promotie: "Geen run op evenementen dit najaar"

Er bestond de vrees dat veel grote evenementen hun 'voorjaarsfeestje' mogelijk naar de zomer of het najaar zouden willen verplaatsen, maar dat blijkt niet het geval. "In Hengelo is er nog geen run op evenementen voor de komende maanden", aldus Monique Otto van Hengelo Promotie. En da's maar goed ook, want de politie is nog aan het bijkomen van een zwaar jaar.

Nacht van hengelo2
Een groot evenement als de Nacht van Hengelo zou het politieapparaat dit najaar zwaar belasten, maar het evenement is verplaatst naar juni 2022. © 1Twente

'Goed zicht'

"We hoorden de afgelopen tijd wel links en rechts geluiden dat organisatoren misschien wilden gaan schuiven, maar tot nu toe blijkt daar niets van", aldus Otto. Als iemand het kan weten, is zij het: Hengelo Promotie is in Hengelo hét aanspreekpunt wat dit betreft. "Iedereen komt met zijn vraag bij ons terecht of de gemeente wijst hen door naar ons. Wij hebben dus goed zicht op wat er te gebeuren staat."

Er ontgaat Otto en haar collega's dus maar weinig, en da's belangrijk: "Een goede spreiding van evenementen is altijd al nodig, maar nu helemaal. We kunnen niet ineens augustus en september volplannen met grote evenementen." Daarvoor zijn er te weinig politieagenten beschikbaar en het is nog onduidelijk of de coronabesmettingscijfers ook na de vakanties blijven dalen.

Tropical Night en Modespektakel

Het BAM! Festival en de Nacht van Hengelo mikken nu al op volgend jaar, maar mogelijk volgen er nog wel een Tropical Night en een Modespektakel, weet Otto. "Daarmee zijn we nog in gesprek. De Dubbele Mijl van de FBK Games is al rond, die is verplaatst van juni naar dit najaar. Daarnaast moeten we ook rekening houden met het podium op het evenementenplein, waarop in de zomer negen donderdagavonden muziek geprogrammeerd is door Metropool."

Op de agenda van Uit in Hengelo staan voor juli en augustus in elk geval de grote evenementen Stoer Voer (van 2 t/m 4 juli in het Prins Bernhardplantsoen), Volksfeesten Oele (27 t/m 29 augustus) en Heerlijk Hengelo (27 t/m 29 augustus op het Burg. Jansenplein) vermeld.

icon_main_quote_red_glyph

"Uitgangspunt is dat de evenementenorganisator zelf zorg dient te dragen voor een adequate beveiliging."

Woordvoerder Politie Twente

Raadsvragen VVD

Fractievoorzitter Onno Fiechter van de VVD Hengelo stelde vorige week raadsvragen over de politie-inzet in de maanden ná corona. Die inzet zal, gezien het evenementenaanbod dit najaar, niet of nauwelijks groter zijn dan in voorgaande jaren. Hij stelde zijn vragen naar aanleiding van het nieuws dat de politievakbond had aangegeven dat er mogelijk te weinig agenten zijn voor het organiseren van evenementen, zodra de coronaregels dat weer toelaten.

Avondklok

Een woordvoerder van Politie Twente laat weten dat er regiobreed de afgelopen maanden veel extra uren zijn gemaakt, onder meer door handhaving van de avondklok en daaruit voortvloeiende ongeregeldheden: "Of er voldoende politie is voor het ondersteunen van evenementen hangt sterk af van het evenement en de hiervoor benodigde inzet. Uitgangspunt is dat de evenementenorganisator vooral zelf zorg dient te dragen voor een adequate beveiliging. Het lokaal bestuur spreekt daar altijd over met politie en evenementenorganisator. Of iets wel of niet kan, wordt bepaald door de lokale gezagsdriehoek: burgemeester, politiechef en officier van justitie."

Formule 1 in Zandvoort

En dat is ook weer afhankelijk van eventuele inzet op plekken buiten de regio: mocht er in het land behoefte zijn aan extra politie-inzet, dan kan het zijn dat Twentse agenten tijdelijk naar elders moeten, bijvoorbeeld tijdens de Formule 1 in Zandvoort begin september.

BOA's en particuliere beveiligers kunnen en/of mogen in elk geval niet het werk van agenten overnemen, laat de politiewoordvoerder weten: "BOA's worden alleen belast met taken die passen bij hun verantwoordelijkheid en taakstelling. Particuliere beveiligers kunnen sowieso geen politietaken overnemen. Wat wel kan is dat de organisatie van een evenement zelf beveiligers regelt. De beveiliging is namelijk de verantwoordelijkheid van de organisator zelf. De gemeente kan in haar vergunningverlening hier eisen aan stellen."


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.