Hengelo
Cultuur

'Art Brut' verplaatst: 'Veiligheid en kwaliteit niet te waarborgen'

De Art Brut Biënnale wordt weer verplaatst. Het tiendaagse evenement, dat gepland stond voor september aanstaande, kan vanwege 'corona' niet goed voorbereid worden. Er is al een nieuwe datum gekozen: de expositie wordt nu gehouden van 13 tot en met 22 mei 2022. Een probleempje heeft de organisatie nog wel: er moet een locatie worden gevonden.

Vervangende ruimte

Het voormalige V&D-pand, waar de expositie dit najaar gehouden zou worden, gaat later dit jaar verbouwd worden. Daardoor moet voorzitter Jan Noltes op zoek naar vervangende ruimte: een hal van minstens 3000 vierkante meter, liefst in Hengelo: "Maar als we hier niks vinden, is elders in de regio ook goed. Zolang het maar in Overijssel is. We zijn door de provincie begin dit jaar aangemerkt als Beeldbepalend Evenement, wat een subsidie van ruim 114.000 euro betekent, genoeg om de komende twee edities van te kunnen organiseren."

icon_main_quote_red_glyph

"Als we in Hengelo niks vinden, is elders in de regio ook goed. Zolang het maar in Overijssel is."

Jan Noltes over zoektocht naar ruimte

'Verstandige keuze'

De Art Brut Biënnale is een evenement waar kunstenaars uit binnen- en buitenland met een beperking of psychische aandoening hun beste werk tonen. Door 'corona' kwam zowel de veiligheid van bezoekers en deelnemers als de kwaliteit van het gebodene in het geding. Het evenement werd vorig najaar voor de eerste keer verplaatst vanwege corona. Ook nu geeft Noltes aan dat het bestuur 'een verstandige keuze' heeft genomen: "We konden niet anders. In de maanden voorafgaande aan het evenement bezoek je in heel Europa kunstenaars om werk te selecteren voor de biënnale. Vanwege het virus was het echter heel lastig om te reizen. Contact leggen via zoom is geen optie, omdat het kwetsbare mensen betreft. Die vragen extra aandacht en vertrouwen."

Reputatie

De keuze om de selectie van werken dichter bij huis te zoeken is geen optie voor de organisatie: "De Art Brut Biënnale heeft tijdens de afgelopen edities een internationale reputatie opgebouwd als grootste professionele tentoonstelling van werk van kunstenaars met een psychische aandoening of verstandelijke beperking. Die reputatie willen we niet schaden."

De organisatie rekende op ruim 20.000 bezoekers tijdens het tien dagen durende evenement, maar met de regels die nu gelden en deels ook in september nog van kracht zullen zijn, is dat niet mogelijk. Daarnaast is het nog maar de vraag of deelnemende kunstenaars uit bijvoorbeeld Rusland, Polen en Japan in september de mogelijkheid hebben vrij te reizen.

Volgende editie al in 2023

Omdat het evenement nu voor de tweede keer is verplaatst, heeft de organisatie besloten na mei 2022 al weer in september 2023 een volgende Art Brut Biënnale te houden, maar Noltes laat weten dat de naamgeving intact blijft: het wordt geen Art Brut Annuale.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.