Enschede

PVV wil spoeddebat over criminele hangjongeren in Enschede: 'Tijd van stilzitten is voorbij'

PVV Enschede heeft de gemeenteraad verzocht om een spoeddebat over het stoppen van straatterreur door criminele hangjongeren. Aanleiding is een schietincident op de Lintveldebrink afgelopen week. Volgens PVV-fractievoorzitter Jan Willem Elferink is de veiligheid van de inwoners van Enschede in gevaar.

Schietpartij Lintveldebrink News United Dennis Bakker
Een aanleiding voor de aanvraag voor het spoeddebat is een schietincident aan de Lintveldebrink op 30 mei. © News United/Dennis Bakker

Groepen terroriseren straten

De PVV zegt zich grote zorgen te maken. "In de buurt van het muziekkwartier en de wijk zuid zijn er grote problemen met hangjongeren, keiharde criminaliteit, wordt op grote schaal drugs gedeald, houden hangjongeren zich op in trappenhuizen en kunnen mensen niet meer veilig over straat", aldus de partij die zegt hierover breed te zijn geïnformeerd door verontruste bewoners.

"Het beeld leeft dat de Enschedese gemeenteraad geen idee heeft van de ernst van de situatie. Er zijn inwoners die de deur niet meer uit durven doordat groepen van 30 mensen de straat terroriseren."

Tanden laten zien

De PVV wil dat dit probleem opgelost gaat worden. Enschede moet haar tanden laten zien en de burgemeester moet alles in zijn macht inzetten om deze straatterreur te stoppen", meent Elferink. "De tijd van stilzitten is voorbij, we moeten dit straattuig keihard aanpakken en de veiligheid van onze inwoners weer voorop zetten.”

icon_main_quote_red_glyph

e burgemeester zit daar vol op, niemand bagatelliseert, het zijn hele serieuze zaken

Gertjan Tillema, D66 Enschede

Het is echter nog wel de vraag of een spoeddebat er gaat komen. Voor zo'n debat is een meerderheid nodig en dat betekent dat er minstens één coalitiepartij het voorstel van de PVV moet steunen. De coalitiepartijen zijn daar nog niet over uit.

'Holle woorden'

De bedoeling van een spoeddebat is nog onduidelijk, zegt Barry Overink van Burgerbelangen. "We hebben pas geleden nog een veiligheidsdebat gehad. Dat zijn plekken om deze zaken aan te kaarten en toen heb ik de PVV niet gehoord." Hij zegt wel de problemen te erkennen. "Ik zou voorstellen om een schouw te doen en ondernemers en omwonenden te vragen welke oplossingen zij het liefst zien."

Ook D66 twijfelt nog, omdat de signalen bekend zijn. "De burgemeester zit daar vol op, niemand bagatelliseert, het zijn hele serieuze zaken", aldus fractievoorzitter Gertjan Tillema. "Maar 'pak ze aan' en 'lik op stuk' of 'zet de ME in' lijkt heel daadkrachtig, maar de werkelijkheid laat zien dat dat of holle woorden zijn, of minder effectieve maatregelen."


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.