Hengelo
Deurningen
Politiek
Follow-up
Video

Bewoners dreigen met planschadeclaim als zonnepark bij Hasseler Es er komt

De werkgroep Behoud Buitengebied Hasselo heeft maandag dik drieduizend handtekeningen overhandigd aan wethouder Claudio Bruggink. De gemeente heeft het gebied tussen Deurningen, Hasseler Es en Broek-Oost aangemerkt als mogelijke locatie voor een mega zonneveld, dit tot grote onvrede van de buurtbewoners. Mocht de gemeente de plannen doorzetten, dan komen de bewoners met een 'fikse planschadeclaim'

Drieduizend keer ondertekend

Ongeveer honderd inwoners van de Hasseler Es, Broek-Oost en Deurningen hebben zich verzameld aan de Willy Albertistraat in de Hengelose wijk Hasseler Es. Het landbouwgebied ten noorden van de Hasseler Es is één van de mogelijke locaties voor een zonnepark in het Hengelose buitengebied. Nadat René Kuiphuis namens de werkgroep Behoud Buitengebied Hasselo de ruim drieduizend handtekeningen heeft aangeboden aan wethouder Bruggink laat deze weten: "Ik heb gezien hoe jullie er tegenaan kijken. Het is goed dat die stem doorklinkt en dat het college dit hoort." Maar hij geeft ook aan dat ook naar andere Hengeloërs geluisterd zal worden: "We staan als college voor een gigantische opgave. De impact van de energietransitie zullen wij allemaal gaan merken."

icon_main_info_white_glyph

Wat is er aan de hand?

De gemeente Hengelo is bezig met een inventarisatie van locaties die geschikt zijn voor het opwekken van duurzame energie. Denk hierbij met name aan windturbines en zonnepanelen. Eén van deze locaties is het gebied tussen de Hengelose wijken Broek-Oost en de Hasseler Es en Deurningen in de gemeente Dinkelland. Een gebied met akkerlanden en wandelpaden van ongeveer twee kilometer lang en enkele honderden meters breed. Dinsdag neemt het college een beslissing over welke zoeklocaties er worden meegenomen naar de volgende fase van het traject en woensdag worden deze openbaar gemaakt.

'Voldoende alternatieven'

Volgens René Kuiphuis van werkgroep Behoud Buitengebied Hasselo is het duidelijk; geen zonnepark in dit gebied: "Er zijn voldoende alternatieve vormen van duurzame energie in ontwikkeling en er zijn genoeg beschikbare daken voor zonnepanelen. Wij zijn echt niet tegen de energietransitie of tegen duurzame energie, maar dit hoort niet thuis in de natuur."

Mocht de gemeente de plannen doorzetten, dan laat komen Kuiphuis en consorten met een flinke planschadeclaim: "Die claim is inmiddels in voorbereiding, maar hopelijk is het niet nodig om hem in te dienen."


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.