Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Steeds minder huurders uit hun huis gezet in Twente

437005 8150386661 aeb90abe97 b

In deze regio zijn de laatste jaren volgens de Twentse woningcorporaties minder huurders onder dwang uit huis gezet. Dat beeld past in de landelijke trend. De reden? Meer samenwerking en eerdere signalering, wanneer iemand in de problemen komt met bijvoorbeeld de huursom.

Volgens WoON Twente - de overkoepelende organisatie van 14 Twentse woningcorporaties - is het aantal uitzettingen in deze regio de afgelopen jaren gedaald van 400 naar ongeveer 100 per jaar. In Nederland is er over heel 2018 in totaal 3000 keer overgegaan tot een huisuitzetting.

Dat is liefst 19 procent minder dan het jaar daarvoor én het vijfde jaar op rij dat er een daling is te constateren. Volgens Aedes, de landelijke koepelorganisatie van woningcorporaties, wordt geprobeerd huurproblemen eerder te signaleren en te verhelpen. Ook valt er vaak nog te bemiddelen nadat een rechter een vonnis heeft uitgesproken , liet een woordvoerder van Aedes eerder weten.

Twentse maatregelen
Herkenbare signalen, zo beaamt Janine Verhoef van WoON Twente: Het is een thema dat jaren geleden regionaal aan de orde is gesteld bij WoON Twente en aandacht kreeg. In samenwerking met gemeenten hebben Twentse woningcorporaties de afgelopen drie jaar initiatieven opgezet om problemen bij huurders eerder te bespeuren.

Bijvoorbeeld door intakegesprekken met huurders te voeren over woonlasten, persoonlijke huisbezoeken bij eerste maanden achterstand en de inzet van schuldhulpmaatjes. Ook is er het afgelopen jaar een convenant gesloten in Twente met gemeenten, zorgverzekeraars, energiebedrijven en corporaties om vroegtijdig schulden te signaleren en Vroeg Eropaf (de naam van het project - red.) te gaan. Van ruim 400 huisuitzettingen gingen we naar nog circa 100 in deze regio. In totaal hebben we 80.000 woningen in Twente.

Cijfers Twentse corporaties
Wie kijkt naar de huisuitzettingen van de afgelopen jaren in de grote Twentse gemeenten bespeurt eenzelfde trend: In 2013 en 2014 hadden we respectievelijk 55 en 57 uitzettingen, in 2017 en 2018 respectievelijk 22 en 18", laat een woordvoerder van de Enschedese woningcorporatie De Woonplaats weten.

Wij hebben niet alleen bezit in Enschede, maar ook in de Achterhoek en daarnaast een klein deel landelijk. De achttien huisuitzettingen in 2018 waren verspreid over ons totale bezit. Alleen in Enschede hadden we in 2018 dertien uitzettingen, waarvan negen als gevolg van huurachterstand en vier als gevolg van overlast.

Welbions Hengelo laat weten dat er in 2018 in totaal twaalf woningen zijn ontruimd. In 2017 waren dit er in Hengelo nog veertien. Woningcorporatie Sint Joseph uit Almelo ging zowel in 2017 als in 2018 tien keer over tot een huisuitzetting. In 2017 werd echter ook nog een bedrijfspand ontruimd.

Zo veel mogelijk voorkomen
Volgens Renske Arkink van woningcorporatie Domijn is het beleid er juist op gericht om een paardenmiddel als een huisuitzetting te voorkomen: Huurders zijn wettelijk goed beschermd: je kan iemand niet zomaar uit huis zetten. Er gaat een heel proces aan vooraf, waarin we altijd proberen om te bemiddelen en op die manier samen een oplossing te vinden.

Een huurder wordt pas uit huis gezet wanneer verschillende inspanningen niet hebben gewerkt en wanneer er een dossier ligt, waar de rechter over beslist. Zo waren er bij Hengelose woningcorporatie Welbions in 2018 wel 62 aanzeggingen tot een ontruiming, maar werd in twaalf gevallen daadwerkelijk overgegaan tot een uitzetting. Mensen die uit huis gezet worden, laten we uiteraard niet aan hun lot over , legt Renske Arkink van Domijn uit. Die krijgen hulp van andere partijen, zoals Humanitas, het Leger des Heils en het wijkteam van de gemeente. Het uit huis zetten van mensen willen we zoveel mogelijk voorkomen.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Flickr
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.