Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Twente

Megaoperatie van start; GGD zet vanaf vandaag 50.000 prikken per week in Twente

363854 vaccinatie
Beeld: Stockfoto Pixabay

Het wordt de grootste klus ooit voor de GGD'en in Overijssel; vanaf vandaag worden er ruim 100.000 coronavaccinaties per week gezet. In Twente gaat het om ruim 50.000 prikken per week.

Na maanden van plannen, personeel werven en vaccinatielocaties bouwen, is de GGD Twente de komende weken op de top van hun kunnen als het gaat om het aantal te zetten vaccinaties.

Naartoe geleefd

"Hier hebben we wel naartoe geleefd", zegt Anne-Marie Kok, hoofd vaccineren bij de GGD Twente tegen RTV Oost. "We willen allemaal dat de maatschappij weer zo snel mogelijk open kan en dat corona wordt bestreden. Als wij daar als GGD aan bij kunnen dragen door zoveel mogelijk te vaccineren, dan zijn we daar heel blij mee."

Vaccinatielocatie UT Laura Ratering2
Vaccinatielocatie bij de Universiteit Twente
Beeld: Pixabay

Megaoperatie

Een 'megaoperatie' was het wel. Om zo massaal te kunnen vaccineren, moesten er honderden mensen met een medische achtergrond worden aangetrokken. In andere delen van het land was het voor GGD'en lastig om medisch geschoold personeel te vinden, maar in Overijssel is daarvan geen sprake.

"Wij lijken daar geluk mee te hebben", zegt Kok van de GGD Twente. "We hebben een groot deel van de werving uitbesteed aan een uitzendbureau. Er wordt hier gevaccineerd door gepensioneerde huisartsen, door artsen die nog niet in opleiding zijn tot specialist, door een tropenarts, noem maar op. Het is een mooi gezelschap."

Piek in aantal vaccinaties

De piek van het vaccinatieprogramma is vandaag begonnen. "De komende vier tot vijf weken zitten we aan de top", zegt Kok. Inwoners van Overijssel geboren tussen 1982 en 2003, zijn de komende weken als laatste groep aan de beurt. Zij krijgen het Pfizer of Moderna-vaccin. Iedere volwassene die dat wil, moet voor half juli ten minste één prik hebben gehad. "Dat kunnen we zeker waarmaken", zegt Kok van de GGD Twente.

“Iedere volwassene die dat wil, moet voor half juli ten minste één prik hebben gehad. Dat kunnen we zeker waarmaken”

Toekomst nog ongewis

Hoe de periode na het grootschalig vaccineren eruit gaat zien, is nog ongewis. De Gezondheidsraad werkt momenteel aan een advies over het eventueel vaccineren van kinderen tussen de 12 en 18 jaar. "Ook daar zijn we op voorbereid", zegt Kok.

Als het grootschalig vaccineren straks achter de rug is, gaat de 'storm' wel weer wat liggen voor de GGD'en. "Medewerkers zijn zwaar belast geweest", zegt Kok. "Buiten coronatijd zaten er twaalf mensen op infectieziektenbestrijding, nu is dat team uitgebreid tot achthonderd mensen. Corona heeft wel wat betekend voor het team. We zijn blij dat we er straks een eind aan kunnen breien. Onze GGD-medewerkers zijn natuurlijk ook gewoon mensen die straks weer lekker naar de bioscoop willen of een terrasje willen pakken."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.