Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Enschedeër ziet auto in vlammen opgaan: €˜Begon helemaal te trillen €™

437209 autobrand 4

Het was vannacht weer raak in Enschede. In de Bandoengstraat zag een bewoner zijn auto compleet verwoest worden door vlammen.

De eigenaar staat er op woensdagmorgen samen met zijn vriendin en een aantal buurtgenoten beteuterd bij te kijken. Het wrak dat dinsdag nog zijn fraaie, sportieve Volkswagen Scirocco was, staat nog voor de deur. Een rechercheur is bezig met sporenonderzoek. De eigenaar wil best zijn verhaal vertellen, maar zijn naam hoeft niet in de krant.

Het is alweer de 30ste voertuigbrand van dit jaar in Enschede en de zesde in een maand tijd. Bij de meeste branden vermoeden politie en brandweer brandstichting, maar een dader is lastig te vinden.

Enorme explosie
Terug naar de nacht van dinsdag op woensdag. De 27-jarige Enschedeër ligt samen met zijn vriendin te slapen als hij rond 04.00 uur een enorme explosie hoort. Ik dacht dat de gevel eruit werd geblazen, zo hard was de knal , zegt hij. Even later volgde nog een explosie.

Hij keek uit het raam en zag tot zijn grote schrik dat zijn auto volledig in brand stond. Ik begon helemaal te trillen en heb direct 112 gebeld. De brandweer was er snel, maar er was al geen redden meer aan.

Beelden
Hij laat een filmpje zien van het moment dat de brand in volle gang is. Dit is echt vlak na de explosie. Dan weet je al dat de brandweer weinig meer kan uitrichten. De adrenaline giert nog door zijn lijf. Hij belde woensdagochtend direct met zijn verzekering, maar die gaf in eerste instantie doodleuk aan dat bij brandstichting de schade niet wordt vergoed. Dan zit je dus al in de ellende en dan komen ze daar nog mee.

Een tweede telefoontje bracht het goede nieuws dat de schade wel vergoed zal worden. Maar dan alleen de dagwaarde, dus het kost me hoe dan ook geld. Ik heb keihard gewerkt voor die wagen. Ik werk meestal zes dagen in de week als metaalbewerker.

Nieuwe auto
Het kan nog erger, want vandaag zou hij de Volkswagen inruilen voor een Mercedes C63 AMG. Ik heb de aanbetaling al gedaan en het aankoopbewijs ligt ook al binnen, maar ik heb nu niks meer in te ruilen. Dus ik vrees dat die auto aan mijn neus voorbijgaat.

Die frustratie en de grote vraag of zijn auto doelbewust in brand is gestoken houden hem bezig. Er is altijd wel iemand waar je het niet zo goed mee kunt vinden. Maar ik hou er niet van om te wijzen. Misschien was iemand wel jaloers op mijn auto of hebben vandalen toevallig mijn auto uitgekozen voor hun zieke gedrag. Ik laat het over aan de politie en hoop dat ze de daders vinden.

Opties
De rechercheur deelt even later zijn bevindingen met de eigenaar. Die deelt de beelden van de nacht met de politie, maar voor een conclusie is het nog te vroeg. Hij houdt meerdere opties open, maar dat er een explosief dan wel vuurwerk gebruikt is, naast een brandbare vloeistof, lijkt het meest waarschijnlijke.

Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Erwin Waanders
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.