Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Twentse lekkernijen en regiopromotie naar de Markthal in Rotterdam

437489 937790

De Markthal in Rotterdam krijgt per 1 december een stand waar de verkoop van Twentse streekproducten en de promotie van de regio hand in hand gaan. Het is een ideale plek om Twente voor een miljoenenpubliek aan de man te brengen.

Het is kort dag voor de Twente-stand in de Rotterdamse Markthal, het iconische woon- en winkelgebouw in de Maasstad dat massa s kooplustige bezoekers en toeristen trekt. Over een paar weken, op 1 december, gaan we beginnen. Maar voor het zover is, hebben we nog bergen werk te verzetten , zegt initiatiefnemer Danny de Vries van de Twentse Ambassade. Hij wil met zijn drie jaar geleden gestarte onderneming Twente en andere regio s zakelijk en politiek-bestuurlijk dichter bij elkaar brengen. De Vries heeft vestigingen in Amsterdam, Rotterdam en Maastricht.

Aanstreekelijk
Het vele werk dat nog nodig is voor de opening van de stand van 21 vierkante meter in de Markthal in Rotterdam, komt voor rekening van De Vries en Koen Olde Hanter. In de jonge ondernemer (27), die sinds een jaar de streekproductenwinkels met de toepasselijke naam Aanstreekelijk in Oldenzaal en Delden bestiert, vond De Vries een partner voor de Twentse Markthal-stand. Ik verkoop producten van tientallen Twentse ondernemers, van wijn tot mosterd. Een selectie daarvan is straks ook in Rotterdam te krijgen. Welke, dat bekijken we nu nog.

Olde Hanter zal zelf niet als verkoper in de Twentse stand te zien zijn. De Vries neemt evenmin plaats achter de kassa. Dat is een van de dingen die nog gedaan moet worden: iemand vinden, liefst een ondernemend type, die de stand wil bezetten , zegt De Vries. Ik heb geen idee of ik die man of vrouw voor 1 december heb gevonden. Lukt dat niet, dan ga ik er desnoods zelf staan.

Johma en de Zuivelhoeve

Het duo werkt logistiek samen met Johma en de Zuivelhoeve. Deze twee bedrijven verzorgen het vervoer van de Aanstreekelijk-producten van Twente naar Rotterdam. Hun wagens rijden toch voortdurend naar het westen, het is mooi dat die dit er bij willen doen , zegt Olde Hanter.

De Vries heeft de Aanstreekelijk-stand in de Markthal voor elkaar weten te krijgen dankzij subsidie van de provincie Overijssel. Die heeft eenmalig 200.000 euro over voor het initiatief. Dat lijkt een hoop geld, maar alleen aan de huur voor een jaar zijn we al 30.000 euro kwijt, daarnaast zijn er veel bijkomende kosten. De man of vrouw die straks hopelijk in de stand staat, hebben we ook echt geen kapitaal salaris te bieden. We gaan voorlopig uit van een jaar en kijken of dit aanslaat.

Groot publiek
De stand heeft een breder doel dan louter de verkoop van de Twentse streekproducten, zegt De Vries. De Markthal is de ideale locatie om Twente, Overijssel en de verduurzaming van de agrarische sector in de regio voor een groot publiek te promoten. Dat gaan we ook nadrukkelijk doen, waarbij we mensen natuurlijk proberen te verleiden tot een bezoek aan Twente. Rotterdam leent zich daar perfect voor, met de stroom toeristen naar alle evenementen in de stad, denk alleen maar aan het songfestival.

Markthal
Koningin Máxima opende de Markthal in Rotterdam in 2014. Hij bestond op 1 oktober vijf jaar. Het woon- en winkelcomplex in het centrum van de Maasstad is opgetrokken uit natuursteen en heeft de karakteristieke vorm van een hoefijzer. De overdekte hal telt zo n honderd stands met verse waren en een aantal zogeheten foodshops. Sinds de opening trok het complex al ruim 38 miljoen bezoekers. Het laatste jaar lijkt het echter met het faillissement van een aantal individuele ondernemers minder goed te gaan met de Markthal.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Emiel Muijderman
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.