Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Kansen en vernieuwing bij 1Twente met 053

437533 DSCF4281

Niet alleen nieuwsrapportages en verhalen maken - gefilmd, geschreven, als podcast of radio-item - maar ook het gesprek faciliteren over de belangrijke stadsthema s van het moment. Tussen inwoners, beleids- en opiniemakers, ondernemers en organisaties en instellingen. 1Twente ziet dat als een logisch onderdeel van haar journalistieke opdracht. Een goed voorbeeld daarvan is 053, een nieuw politiek tv-programma waarin raadsleden en bestuurders aan de tand worden gevoeld over besluiten en besluiteloosheid. Eerder deze week werd een proefaflevering gemaakt.

Aan tafel schoven Joost Nijhuis (VVD-raadslid) en PvdA-voorman en oud-wethouder Dick Buursink, die met elkaar debatteerden over de vraag waar het heen moet met auto s, fietsers en voetgangers in de stad. Gastheren waren anchor Niels Veurink (1Twente) en side-kick Teun Staal (Tubantia). Schermvrouw Laura Ratering presenteerde de belangrijkste cijfers, zodat iedereen in het publiek de discussie op hoofdlijnen kon volgen. In een tweede, luchtiger blokje onderwierpen Ratering en collega Aileen Slot wethouder Niels van de Berg aan een vragenvuur, met als idee de mens achter de wethouder wat beter te leren kennen. Fragmenten van deze pilot-aflevering zijn te vinden op de site van 1Twente.

Talent
Hoofdredacteur Henk ten Harkel en 1Twente-directeur Flip van Willigen kijken tevreden terug. Dit was een prima pilot, vond Van Willigen. Het kan scherper en beter, maar het format en de uitvoering zijn dik in orde, zeker voor een pilot. Erg goed. Ten Harkel bevestigde dat en wees op zijn team. De meeste mensen die voor en achter de camera stonden, zijn rond de 25 of jonger. Een stuk jonger dan hun gasten. Vergis je niet, zij hebben dit inhoudelijk voorbereid, vormgegeven en uitgevoerd. We hebben veel talent aan boord. Daar zit nog zoveel potentie in ¦

Wisselwerking
Het concept voor 053 omvat meer dan alleen een wekelijks tv-programma van een half uur. Ten Harkel: Op het moment dat we elke week een of twee onderwerpen aan de orde stellen en politici en bestuurders daarover bevragen, rolt daar veel meer uit. Dat diepen we in de dagen erna uit in artikelen, radioprogramma s, podcasts, online-reportages, een debat, alle mediakanalen die we tot onze beschikking hebben. En andersom: op het moment dat een onderzoeksthema dat we onder handen hebben daartoe aanleiding geeft, kunnen we dat bij 053 op tafel leggen. Daarmee bieden we een prachtig platform voor een voortdurende wisselwerking tussen kijkers, luisteraars en politiek. Dat is precies wat we willen.

Verfrissend en levendigIn het publiek zaten behalve journalisten van zowel 1Twente als Tubantia en raadsleden ook belangstellende stadsgenoten. Een veelgehoorde reactie ging over het gevoerde debat tussen Nijhuis en Buursink, dat als verfrissend en levendig beoordeeld werd. Dit soort debatten zou je in de raad veel meer willen zien.

053 is een nieuw concept waarvoor fondsen nodig zijn om het uit te kunnen voeren. Deze eerste proefaflevering is inmiddels gemonteerd en wordt met een toelichting op het format toegezonden aan alle raadsleden van de gemeente Enschede, waarvan er verscheidene tijdens de opname in het publiek zaten. Dan is de hoop dat binnen de raad wordt doorgepraat over de kansen en mogelijkheden die het programma biedt en de middelen die ervoor beschikbaar zijn.

Bekijk het vragenvuur met wethouder Niels van den Berg en een fragment over scooteroverlast in de stad van de pilotaflevering van 053.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Ernst Bergboer
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.