Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Vrachtverkeer over de Singels: hoe lang nog?

437736 937860

Fijnstof, veiligheid en doorstroming. Dat zijn de terugkerende thema s in de discussie over vrachtverkeer door de stad die al jaren wordt gevoerd. Aankomende zomer komt de gemeente met een plan van aanpak voor Zero Emissie 2025 , een motie die eerder dit jaar door de raad werd aangenomen om centrum en binnensingelgebied uitstootvrij te maken. In dat plan vormen milieuzones een belangrijk speerpunt.

Zero Emissie 2025. De motie omvat precies wat het zegt: nul uitstoot van fijnstof en CO2 door verkeer in het centrum van Enschede. Maar dat is dan nog maar het begin. Het hele binnensingelgebied moet volgen.

Wie het debat tussen Joost Visser (raadslid voor de VDD) en Dick Buursink (PvdA-prominent en oud-wethouder) in 053 ziet, het nieuwe politieke praatprogramma van 1Twente waarvan deze week een proefaflevering werd gemaakt, krijgt de indruk dat de vraag hoe om te gaan met zwaar verkeer door de stad een mijnenveld vol messcherpe tegenstellingen is. Bereikbaarheid, ondernemers, economie, roept de een. Fietsen, elektrisch, aantrekkelijke stad, zegt de ander. Natuurlijk ging het ook over dat vrachtverkeer op de singels. Gert Jan Tillema, fractievoorzitter van D66 en woordvoerder op dit thema, opperde tol en milieuzones als mogelijke oplossingen. Aanleiding voor een belronde langs bewoners, de gemeentelijke beleidsafdeling en transporteurs. En dat leverde een genuanceerder beeld op. Bewoners zijn gefrustreerd omdat de stroom vrachtwagencombinaties, ondanks alle klachten, alleen maar toeneemt en de gemeente weinig anders zegt te kunnen dan praten met transporteurs, terwijl er achter de schermen wel degelijk aan oplossingen getimmerd wordt. Transporteurs zijn minder stoïcijns dan veronderstelt en rijden liever niet over de Enschedese singels.

Marc Leeuw woont aan de Lasondersingel en wat hem betreft komen maatregelen niet snel genoeg. De singel wordt sinds jaar en dag als sluiproute gebruikt. En het wordt steeds drukker. Elke dag komen er tientallen zware vrachtwagencombinaties voorbij, op weg van de Hanzepoort naar het transportcentrum en andersom. Na de vuurwerkramp was er geld om woningen te voorzien van geluidswerend glas en er is, na aandringen van bewoners, geluidsabsorberend asfalt aangebracht, maar daarmee is lang niet alle overlast verdwenen. We hebben veel last van roet op gevels en kozijnen, maar er wonen hier ook veel kinderen en het is echt levensgevaarlijk, soms.

Volgens Christian ter Braak, verkeerskundige bij de gemeente, zal dat plan van aanpak voor nul uitstoot op twee pijlers gaan rusten: beperking van autoverkeer door milieuzones en verleiding. Het Stadserf is eigenlijk al zo n zone. In 2025 moet dat een emissievrije zone zijn. Van daar breiden we dat stap voor stap uit tot het hele binnensingelgebied en wie weet daarbuiten. Maar dat is verdere toekomst. Behalve die milieuzones komen er aanpassingen aan wegen en voorzieningen om vrachtverkeer te bewegen andere routes door en vooral om de stad te nemen. Ter Braak: Denk aan groene golven, bijvoorbeeld. Volgens Ter Braak wordt er geschreven aan een heel concreet plan waarin precies staat aangegeven voor welke straat welke maatregel gaat gelden. En wanneer. Tolheffing wordt niet opgenomen in de plannen. Te omslachtig en te duur, met name om voorzieningen en handhaving die daarvoor nodig zijn.

Transporteurs zijn zich heel bewust van het effect van vrachtverkeer door een stad als Enschede. Als het enigszins kan, rijden zij eromheen. Veel transportbedrijven geven dan ook aan amper in de stad zelf te komen. Maar dat kan niet altijd. Het Oldenzaalse bedrijf Kuipers Logistics heeft klanten in en rond de stad. Philip Vollenbroek legt uit waarom de Singel soms de enige optie is. Wij pakken het meest de snelweg, maar daar is een Eurovignet voor nodig. Die zit niet standaard op onze wagens. De meeste rijden vier, vijf dagen in de week in landen waar dat niet nodig is. Het is geen doen om steeds voor een dag of een transport een Eurovignet aanvragen, maar dan kunnen we dus niet de snelweg op en moeten we binnendoor. Devlin Scholten, COO van Heisterkamp Transportation Solutions, noemt nog een andere reden. Wij rijden veel voor klanten die geen eigen trailers hebben. Die berekenen een kilometerprijs. Om de stad heen is weliswaar vaak net zo snel maar ook 30 kilometer om en dat betaalt de klant echt niet. Scholten noemt dat een conservatieve manier van prijsberekenen, maar een prijs op basis van tijd is complex. De afstand tussen Oldenzaal en Rome is al 4000 jaar hetzelfde, tijd heb je niet in de hand. Klanten willen weten waar ze aan toe zijn, alleen dan kunnen zij berekenen of het voor hen uit kan. Hij zag het graag anders. Met die grote vrachtwagens over de Singel, dat doen we veel liever niet. Vooral uit het oogpunt van veiligheid. Denk aan schoolgaande kinderen. Gelukkig gebeurt er relatief weinig, maar je loopt het risico liever helemaal niet. Als rijden via de singels niet meer mag, is er geen keus meer en hebben transporteurs een argument om de extra kilometers buitenom door te berekenen in hun prijs. Nu hebben ze die optie niet. Scholten: Je mag daar toch rijden? zeggen opdrachtgevers. Ja, dat mag. Nou, dan is dat het goedkoopst. Bedenk daarbij dat de concurrentie moordend is.

Transport over de Singels mag. Nog wel. Wanneer daar een eind aan komt moet voor de zomer van 2020 duidelijk zijn.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Carlo ter Ellen
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.