Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Ledeboerpark behoort tot de vijf mooiste parken ter wereld

437895 938993

Het Abraham Ledeboerpark behoort volgens een verkiezing van de internationale organisatie Green Flag tot de vijf mooiste parken ter wereld. We zien het vooral als waardering voor de honderd vrijwilligers die voor het park actief zijn , zegt beheerder Harrie Heijdens.

Bart Belshof rent drie keer per week een rondje door het Abraham Ledeboerpark. Bij de monumentale toegangspoort aan de kant van de Hengelosestraat komt hij op deze maandagmiddag even op adem. Hij heeft gelezen over de uitverkiezing tot één van de vijf mooiste parken ter wereld. Of het echt één van de mooiste is, dat weet ik niet. Wel het mooiste park dat ik ken , zegt de 28-jarige Enschedeër.

Voor zijn werk verblijft hij regelmatig in het buitenland. De afgelopen weken was hij in Spanje, Italië en Polen. Dan zoek ik altijd een park in de buurt om te lopen. Meestal zie je dan veel gras en weinig bomen. Hier loop je in de natuur. Wel bijzonder als je zoiets dichtbij huis hebt.

Trots
De (natuurlijke) uitstraling behoort met gastvrijheid en maatschappelijke betrokkenheid tot de criteria waarop de internationale organisatie Green Flag parken beoordeelt. Het leverde wereldwijd zo n 2100 parken de Green Flag Award op. Het Abraham Ledeboerpark is niet het enige park in deze regio dat deze onderscheiding mag voeren, maar steekt er volgens Green Flag wel bovenuit en is met parken in Abu Dhabi, Dublin, Porto en Gütersloh gekozen in de top 5. Daar zijn we erg trots op , aldus Harrie Heijdens. Hij is de teamleider van stadsdeelbeheer Noord van de gemeente en als zodanig beheerder van het Abraham Ledeboerpark.

Het park is vernoemd naar de textielfabrikant die het park in 1880 liet aanleggen. Het park van 18 hectare wordt omarmd door het landgoed Het Wageler en is in 1956 door de familie Ledeboer overgedaan aan de gemeente. De villa in het park is destijds afgebroken, maar veel oorspronkelijke, natuurlijke elementen zijn behouden gebleven. Zoals de hoogste mammoetboom van Nederland, die aan het eind van de negentiende eeuw is geplant.

Lammerinkswönner
Een bekende plek in het park is tevens het Lammerinkswönner. Heijdens neemt plaats op een bankje bij dit voormalige Los Hoes waar veel activiteiten voor kinderen worden gehouden. Er zijn hier tal van organisaties actief. IVN onderhoudt de heemtuin, zorgboerderij Viermarken verzorgt de dieren, Stawel doet veel, Zonecollege houdt praktijklessen, de Vrienden van Wageler steken regelmatig de handen uit de mouwen. In totaal zijn honderd vrijwilligers in touw voor dit park. De uitverkiezing door Green Flag is vooral een waardering voor al deze vrijwilligers. Samen proberen we het park nog aantrekkelijker te maken.

Voor de zussen Myrthe en Maaike Lever hoeft er niets te veranderen. Met hun kinderen Meis (8), Dean (8) en Sep (5) speuren ze langs één van de vele paadjes naar kastanjes en beukennootjes. Terwijl de kinderen druk in de weer zijn met het vullen van plastic zakken zeggen hun moeders: Het is een opdracht van school. Ze moeten deze herfstvakantie vruchten van tien verschillende bomen verzamelen. Vinden we niet erg hoor, want het is hier prachtig.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Reinier van Willigen
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.