Enschede

Vraagtekens vanuit Twente over invulling bouwprotest: ‘Klant is koning’

Bouwers protesteren woensdag op het Malieveld, om hun onvrede te uiten over de gevolgen die het stikstofbesluit heeft op hun sector. Waar Lucas Haafkes, voorzitter Bouwend Nederland afdeling Twente, eerst nog dacht dat het niet zover zou komen, trekt ook hij naar Den Haag.

438385 585952
De vergunningverlening in de bouw â en infrasector is grotendeels tot stilstand gekomen door veranderde regelgeving op het gebied van stikstof en PFAS, door de mens gemaakte chemische stoffen die de bodem en het grondwater vervuilen. Bedrijven moeten aan strenge normen voldoen wanneer ze grond verplaatsen die is vervuild met deze stoffen.

In Overijssel liggen 34 projecten stil door de stikstofuitspraak en staan zoân duizend banen op de tocht, volgens Bouwend Nederland. Haafkes vreest een nieuwe bouwcrisis als er niet snel iets gebeurt, eerder liet ook Herman Reinten (Reinten Infra) al weten te vrezen voor de gevolgen. De baas van Reinten Infra uit Oldenzaal noemde de stikstofuitspraak in deze krant âde guillotine voor de bv Nederlandâ.

Iedereen de dupe

âHuizen worden niet gebouwd, files worden niet aangepakt, grondwerk ligt stil en ook de ambitieuze plannen uit het Klimaatakkoord kunnen niet worden uitgevoerdâ, stelt Richard Massar van Bouwend Nederland. âHeel Nederland is hiervan de dupe. Maar de bouw- en infrasector krijgt nu als eerste de economische klappen die ontstaan door de besluiteloosheid van dit kabinet.â

Daarom wordt er woensdag actie gevoerd. Haafkes voorspelde eerst nog dat het niet zover zou komen, maar komt daarop nu terug. âEr gebeurt gewoon te weinig.â Hij staat achter de actie die opgezet is door de stichting Grond In Verzet en steun krijgt van meerdere werkgeversorganisaties en brancheverenigingen. Het protest moet zonder overlast verlopen. âWe gaan niet met allerlei vrachtwagens naar Den Haagâ, zegt Haafkes.

Wakker schudden
Hoe groot de animo vanuit Twente is, heeft Haafkes nog niet helder. Zelf gaat hij in ieder geval en hij weet van meer bedrijven dat ze gaan. Maandag wordt er doorgepraat over hoe er invulling wordt gegeven aan de actiedag. âWe willen Den Haag wakker schudden, maar moeten we daarvoor de bouw plat leggen? De klant is koning, we kunnen hen moeilijk straffen voor iets waar ze niets aan kunnen doen.â Mogelijk worden wel opdrachten voor de overheid stilgelegd.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, archieffoto: Emiel Muijderman