Hengelo
Politiek

Gemeente rekent op Rijk bij overname schulden slachtoffers toeslagenaffaire

De gemeente Hengelo gaat de schulden van de Hengelose slachtoffers van de toeslagenaffaire niet overnemen. Dat zegt het college in antwoord op raadsvragen van LokaalHengelo-raadslid Seviye van Wier-Koca. Volgens het college roept de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) op om de landelijke aanpak te volgen. Wel zegt Hengelo toe via het BudgetAlert-team ouders op weg te willen helpen.

Geldkist pixabay
De gemeente Hengelo gaat de schulden van de Hengelose slachtoffers van de toeslagenaffaire niet overnemen. © Pixabay

Staatssecretaris Van Huffelen

Een aantal weken geleden gaf het kabinet al aan de private schulden van slachtoffers over te nemen. Het plan om de ruim 20.000 slachtoffers te helpen, moet nog worden uitgewerkt. Staatssecretaris Van Huffelen wil dat de schulden na de zomer worden overgenomen. De gemeente Rotterdam wilde hier niet op wachten en nam al vóór het besluit van de staatssecretaris zelf de schulden van de Rotterdamse slachtoffers over. Aanleiding voor LokaalHengelo om raadsvragen te stellen: Kon Hengelo dat ook niet doen? Volgens het college geeft de VNG echter het advies om het landelijke beleid te volgen. Hengelo geeft hier gehoor aan.

icon_main_quote_red_glyph

"Sommige inwoners in Groningen wachten al vele jaren op een schadevergoeding voor schade die ontstaan is door gasboringen."

Seviye van Wier-Koca, raadslid LokaalHengelo

Groningen

Raadslid Van Wier maakt zich zorgen over de snelheid waarmee de schulden worden overgenomen. Zij is bang dat het overnemen van de private schulden door het Rijk langer op zich zal laat wachten. Als voorbeeld noemt ze de afhandeling van de schadeclaims van Groningse huiseigenaren, die zijn gedupeerd door de aardgaswinning: "Sommige inwoners in Groningen wachten al vele jaren op een schadevergoeding voor schade die ontstaan is door gasboringen."

icon_main_info_white_glyph

Hengelose slachtoffers

Onlangs kreeg de gemeente een lijst met namen van 88 Hengelose gezinnen, die getroffen zijn door het wanbeleid van de Belastingdienst. Met 87 daarvan heeft het zorgloket contact gehad. Met één gezin is het niet gelukt om contact te krijgen en vier gezinnen gaven aan geen hulp nodig te hebben. Van 21 gezinnen kwam er een hulpvraag binnen bij de gemeente. Dertien van hen vroegen hulp op het gebied van schulden, twee gezinnen op het gebied van huisvesting, één ouder vroeg hulp bij de studie van de kinderen en één gezin bij het aanvragen van voedselpakketten.

Gemeentelijke belasting

De gemeentelijke belastingen worden voorlopig niet kwijtgescholden. Het gaat hier bijvoorbeeld om OZB en rioolstoffenheffingen. Volgens het college is dit in de huidige wetgeving niet mogelijk en wordt er vanuit het Rijk gewerkt aan een oplossing. "Het wetsvoorstel over kwijtschelding van gemeentelijke schulden loopt mee in een breder wetsvoorstel van het Ministerie van Financiën over de hersteloperatie kinderopvangtoeslagenaffaire", aldus het college. Eerder werden de gemeentelijke belastingen bij de slachtoffers al niet meer geïnd.

icon_main_info_white_glyph

Toeslagenaffaire

De Belastingdienst heeft jarenlang ouders ten onrechte beschuldigd van fraude met de kinderopvangtoeslag. Hierdoor moesten de gedupeerde ouders forse bedragen terugbetalen, waardoor veel gezinnen in de financiële problemen kwamen. De Belastingdienst heeft toegezegd om alle gedupeerde ouders schadeloos te stellen.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.