Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Quote 500-man Albert ten Brinke gaat Boulevard in Enschede verbouwen

438492 download 4 48

Hij behoort volgens Quote met een geschat vermogen van 350 miljoen euro tot de meest vermogende inwoners van Twente, maar buiten Enter en Rijssen is hij nauwelijks bekend. Albert ten Brinke (58) verdient de kost dan ook buiten de regio. In Duitsland vooral. Maar met zijn Ten Brinke Group (900 miljoen euro omzet) gaat hij nu de Kop van de Boulevard in Enschede ontwikkelen.

Dat hij een succesvol projectontwikkelaar zou worden, daar ziet het in 1983 nog niet naar uit als Albert ten Brinke met zijn hts-diploma op zak, de schooldeur achter zich dichttrekt. Na mijn eindexamen leek het erop dat ik zonder werk kwam te zitten. De economie draaide heel slecht toen. Ik zou bij de Rijksaccountantsdienst in Utrecht aan de slag gaan, toen mijn vader met Herman Wessels aan de praat kwam. Hij vertelde Herman dat ik, ondanks mooie cijfers op school, geen werk kon vinden in de bouw. Laat hem maar langskomen , zei Herman. Het werd een kort sollicitatiegesprek: ik kon als assistent-uitvoerder aan de slag bij Wessels Rijssen.

Van de latere, beursgenoteerde bouwgigant uit Rijssen, is dan nog geen sprake. Wessels is een regionale bouwer met circa 250 medewerkers als Albert ten Brinke zich op de bouwplaats meldt. Ik ben precies twee weken en één dag assistent-uitvoerder geweest. Toen raakte er iemand op de tekenkamer overspannen en werd ik daar naartoe gestuurd. Na een tijdje op de tekenkamer komen de broers Herman en Dik Wessels op het idee om in Duitsland te beginnen. Omdat ik één van de weinigen was die redelijk Duits sprak, moest ik als assistent-bedrijfsleider naar Remscheid. Maar de Duitse directeur daar, belazerde de boel. Die man werd eruit gegooid, waarop Herman tegen me zei: Dan mut ie het moar doon . Nog geen jaar later, hij is pas 26, is Albert ten Brinke directeur van de Duitse vestiging van Wessels. Hij mag zich ook projectontwikkelaar noemen. Al wist ik niet eens of je dat met een c of een k moest schrijven.

In totaal elf jaar blijft hij bij Wessels. Hij maakt er in 1990 de overname van IBB Kondor mee, waardoor Wessels een beursnotering krijgt. Het contact met de gebroeders Dik en Herman is frequent. Ik heb heel veel van ze geleerd. Maar er zijn ook heftige discussies. Vooral met Dik. Die wilde altijd gelijk hebben en dat kreeg hij lang niet altijd van mij. Alleen dooie vissen drijven met de stroom mee. Ik kan me nog een tafereel herinneren waarbij ik op de achterbank in zijn Mercedes zat en Dik zich op de bijrijderstoel omdraaide, op zijn knieën ging zitten en, zich vasthoudend aan de hoofdsteun, met mij de discussie aanging. En dan riep hij tegen Sini Wijnen, zijn assistente die achter te stuur zat: Toe, Sini: zeg ie den eigenwiez n Eantersen eens da k geliek heb .

Transfer
Een toevallige ontmoeting op het vliegveld in München met Hans ten Brinke, directeur van de Ten Brinke Group in Varsseveld, leidt uiteindelijk tot een transfer. Ik was helemaal niet van plan om bij Wessels weg te gaan, maar ze deden mij een heel aantrekkelijk aanbod: een directiefunctie en ik kon na twee jaar de eerste helft van de aandelen kopen en op termijn het hele bedrijf overnemen. Als ik tussentijds vrijwillig of onvrijwillig zou vertrekken, zou ik een jaarsalaris meekrijgen. Na een korte stilte, glimlachend: En als ze het bedrijf aan mij zouden verkopen, hoefde de naam van het bedrijf ook niet te veranderen.

Hij dubt naar eigen zeggen een half jaar over zijn vertrek. Bij Ten Brinke boden ze aan, dat ik de overname van de aandelen uit toekomstige winsten zou mogen betalen. Ik had een twee-onder-een-kaphuis met een hypotheekschuld van een ton en mijn vader had als uitvoerder in de bouw ook slechts een fiets zonder versnellingen ¦. Het aanbod om het bedrijf over te nemen en als ondernemer aan de slag te gaan, zonder je daarvoor in de schulden te hoeven steken, gaf de doorslag.

De rest is geschiedenis. Albert ten Brinke neemt in 1996 de helft van de aandelen over van de Ten Brinke Group en in 2008 en 2011 de andere helft. Het bedrijf verdertigvoudigt de omzet onder zijn leiding tot de huidige 900 miljoen euro. En wat belangrijker is: het nettorendement ligt nog altijd rond de 10 procent van de omzet.

Evangelie
Het geheim van dat succes? Gewoon je best doen. Ten Brinke, belijdend christen die op zondag twee keer ter kerke gaat, parafraseert een tekst uit het evangelie volgens Lucas: Daarin zegt Jezus: Wij zijn maar knechten, wij hebben enkel onze plicht gedaan . Na de vragende blik van de verslaggever: Wij doen ons best, zonder ons op de borst te kloppen. Wij hebben hier een heel platte organisatie. We hebben niet eens een holding. De verantwoordelijkheden liggen hier laag in de organisatie. Als een vestiging te groot wordt, gaan we die splitsen. Zo zijn onze kantoren in Hengelo en Almelo ontstaan, het zijn afsplitsingen van Varsseveld en Doetinchem. Als dochterbedrijven te groot worden, komen er meer lagen in een organisatie en verdwijnt het oog voor de details. En met de details wordt juist het geld verdiend.

In Nederland bouwt en bouwde de Ten Brinke Group honderden appartementen in steden als Eindhoven, Den Haag en Rotterdam. In zijn eigen Twente was Albert ten Brinke nog niet echt actief, behalve kleinere projecten in Wierden, Rijssen en Hengelo. Voor de buitenwacht kwam het bericht dan ook als een verrassing, dat de Belgische ontwikkelaar LIFE de Ten Brinke Group als partner heeft gevraagd bij de ontwikkeling van ruim vijfhonderd appartementen voor de Kop van de Boulevard in Enschede. Naar verwachting zal er minstens voor 150 miljoen worden geïnvesteerd. We werken samen op fiftyfiftybassis , licht Ten Brinke toe. ,,We zijn erbij gehaald vanwege onze ontwikkelcapaciteit; verder is LIFE geen aannemer en heeft het bijvoorbeeld geen tekenaars, werkvoorbereiders en projectleiders in dienst, dat hebben wij wel.

De Ten Brinke Group is al sinds 1902 in Varsseveld gevestigd. De omzet over 2018 komt dus voor 80 procent uit Duitsland. Op die markt groeit het bedrijf sinds 1994, als Albert ten Brinke als directielid aantreedt, van 30 miljoen tot zo n 725 miljoen euro. De resterende groei, circa 175 miljoen euro komt uit Nederland, Spanje, Griekenland en Portugal. De projectontwikkeling is goed voor meer dan 80 procent van de totaalomzet.

Uitdagende klus
Ten Brinke ziet Enschede als een uitdagende klus. In eerste instantie komt het aan op het vinden van beleggers, die het grootste deel van deze appartementen van ons willen afnemen. Voor de grote beleggers - de verzekeraars en pensioenfondsen - is Twente niet echt interessant, omdat de huren en verkoopprijzen er lager liggen dan in de Randstad of Brabant. Daardoor valt er voor hen minder rendement te halen. Door goed naar hun wensen te luisteren en slim te ontwerpen, moeten we tot een product zien te komen waarin ze tóch graag willen investeren. De Ten Brinke Group en LIFE gaan in Enschede niet op risico bouwen, zegt hij. ,,Nee, het zal gefaseerd gaan. En we beginnen pas als er voldoende appartementen zijn verkocht. Maar ik heb er wel vertrouwen in. Ik zie Enschede als een ruwe diamant, die geslepen moet worden.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Cees Elzenga
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.