Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Oud-burgemeester Jan Mans wil niet reageren op aangifte vuurwerkramp

438632 vuurwerkrampp

Oud-burgemeester Jans Mans wil niet reageren op de aangifte tegen de overheid en de gemeente Enschede inzake de vuurwerkramp. Klokkenluider Paul van Buitenen doet maandagmiddag aangifte van, wat hij noemt, ondermijning van de rechtstaat.

Bij de vuurwerkramp op 13 mei 2000 in Enschede kwamen 23 mensen om het leven en raakten bijna 1000 mensen gewond. Volgens Van Buitenen is de overheid niet alleen schuldig aan de ramp zelf, maar daarna ook aan het verdoezelen van het eigen falen, waardoor de verkeerden zijn gestraft.

Kwalijke rol
Van Buitenen noemt in zijn aangifte circa 100 personen die volgens hem een kwalijke rol hebben gespeeld voor, tijdens en na de ramp: onder hen toenmalig burgemeester van Enschede Jan Mans. Hij laat per Whatsapp kort weten: Ik ga niet reageren . Ook oud-minister Piet Hein Donner wordt genoemd. Die was nog niet voor commentaar bereikbaar.

Ouwe meuk
De toenmalig voorzitter van de Belangenvereniging Slachtoffers Vuurwerkramp , Albert Vasse, zegt in een reactie dat in zijn ogen de aangifte redelijk zinloos is . Hij kent echter het rapport van Van Buitenen nog niet. Voor zover ik weet, kun je de Rijksoverheid niet aansprakelijk stellen. Wij hebben het als vereniging ook geprobeerd maar zonder succes.

Ook zijn toenmalige rechterhand, Jan Calis, vindt de aangifte knap kansloos . Van wat ik nu steeds heb gehoord en gelezen is het opwarmen van ouwe meuk. Ik zie er niets in.

Fouten van de overheid
Volgens het officiële onderzoek naar de ramp door de Commissie Oosting is de ramp in eerste instantie te wijten aan het vuurwerkbedrijf S.E. Fireworks; dat had te veel en te zwaar vuurwerk opgeslagen. Maar Oosting spaarde de overheid niet. Volgens de commissie had de ramp niet had hoeven gebeuren als of de rijksoverheid, of de gemeente of het bedrijf haar werk goed had gedaan en de regels had nageleefd.

Van Buitenen is het daar niet mee eens. Hij meent dat S.E. Fireworks helemaal niets te verwijten valt en dat de verkeerden zijn veroordeeld. De twee directeuren zijn als enige gestraften kregen een jaar cel. De man uit Breda meent ook dat er door de overheid zoveel verwijtbare of zelfs bewuste fouten zijn gemaakt, dat de immuniteit van de overheid vervalt.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Lucien Baard
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.