Vuurwerkramp Enschede

Klokkenluider Van Buitenen geeft overheid schuld van vuurwerkramp

Klokkenluider Paul van Buitenen deed vanmiddag aangifte tegen de Nederlandse staat en de gemeente Enschede op het politiebureau in Enschede. Hij vindt dat de overheid schuldig is aan de ramp en aan verdoezeling van het eigen falen. Daardoor, zegt hij, zijn de verkeerde mensen gestraft.

438635 vuurwerkrampp 1

Van Buitenen doet de aangifte samen met Rudi Bakker, toenmalig directeur van vuurwerkfabriek S.E. Fireworks, oud-politieman Jan Paalman en Mathilde van der Molen. Haar man kwam als brandweerman om het leven bij de ramp, die in totaal aan 23 mensen het leven kostte.

Van Buitenen, een in Europa bekende klokkenluider, verwijt de overheid en een groot aantal overheidsfunctionarissen onder andere dood door schuld, het plegen van meineed, valsheid in geschrifte, misleiding van de rechtbank en tal van andere ambtsmisdrijven. âHet is zo veelomvattend, dat ik het maar typeer als ondermijning van de rechtstaatâ, aldus Van Buitenen.

In totaal noemt hij in de aangifte rond de honderd personen, die volgens hem een kwalijke rol hebben gespeeld voor, tijdens en na de ramp. De aangifte werd vanmiddag op het bureau besproken en in ontvangst genomen door de politie en wordt verder doorgeleid naar het Openbaar Ministerie. Dat bepaalt of de zaak in behandeling wordt genomen.

Op onze de facebookpagina (1Twente Enschede) zijn live beelden van de aangifte te zien.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Lucien Baard

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.