Hengelo

Weggeefwinkel moet over vier weken weg zijn

Carin Nijhuis van de Weggeefwinkel had gehoopt op respijt tot eind dit jaar, maar deze week kwam er ineens de mededeling dat de winkel aan de Schumannstraat er op 1 juli uit moet. Welbions, de eigenaar van het pand in Klein-Driene, wil er appartementen gaan realiseren.

Carin nijhuis weggeefwinkel
Op deze archieffoto kan Carin Nijhuis nog lachen, maar inmiddels staat het huilen haar nader. © 1Twente

'Waarschijnlijk' wordt 'niet'

Eind vorig jaar kreeg Nijhuis voor het eerst slecht nieuws over het pand: ze moest de ruimte binnen enkele maanden verlaten. Later kreeg de Weggeefwinkel weer wat lucht, toen Welbions liet weten dat Nijhuis er waarschijnlijk tot eind dit jaar zou kunnen blijven. Maar dat 'waarschijnlijk' is nu veranderd in 'niet'. Daarmee houdt het voor Nijhuis en haar medevrijwilligers na vijf jaar op op deze plek.

Nijhuis is kapot van het nieuws: "Ik heb al aangeklopt bij Welbions en de gemeente Hengelo voor vervangende ruimte, maar ze hebben niets voor me." Eerder vertelde Carin Nijhuis tegen 1Twente al dat de winkel hard nodig is: "We hebben wekelijks zo'n 150 bezoekers. Een deel komt voor spullen, een deel drinkt een kop koffie of thee in ons koffiehoekje. Vanwege corona was dat lang gesloten. In een volgend pand moet er zeker weer zo'n hoekje komen."

Nauwelijks financiële armslag

De Weggeefwinkel krijgt vooral bezoek van mensen die op zichzelf gaan wonen, maar nauwelijks financiële armslag hebben: "Denk dan bijvoorbeeld aan mensen die in een woongroep wonen, maar er nu klaar voor zijn om op zichzelf te gaan wonen. Die helpen we graag een goede start maken."

De ruimte aan de Schumannstraat meet ongeveer 130 vierkante meter. Carin Nijhuis wil er op een nieuwe locatie graag wat meters bij: "Dan kunnen we ook weer meubels aannemen. Vanwege ruimtegebrek is die mogelijkheid er nu niet."

Giften

De weggeefwinkel wordt volledig bekostigd uit giften van mensen die het initiatief een warm hart toedragen. De spullen krijgt Nijhuis gratis. "Mochten mensen tips hebben voor vervangende ruimte, dan kunnen ze me bellen op tel. 06-3316 8062 of een bericht achterlaten op onze site. We nemen vanaf nu in elk geval geen nieuwe spullen meer aan."


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.