Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Rijden op tuinafval? Avia Weghorst wil waterstof en vloeibaar biogas aanbieden

438837 download 9 14

Avia Weghorst wil zich met andere oostelijke bedrijven meer richten op duurzame energiebronnen: waterstof en vloeibaar biogas. Het eerste resultaat is een samenwerking met Twente Milieu en Twence voor biogas. Partners voor een waterstoftankstation worden nog gezocht.

Vrachtwagens van Twente Milieu die bij een tankstation van Avia Weghorst vloeibaar biogas tanken, dat geproduceerd is bij Twence: dat is het toekomstbeeld dat de drie organisaties schetsen. Ze tekenden onlangs een samenwerkingsovereenkomst voor een haalbaarheidsstudie.

Uit een Europese aanbesteding van Twence kwam Avia als beste partij naar voren om de haalbaarheidsstudie mee uit te voeren. Bij een positieve uitkomst gaat Twence Liquefied Bio Gas (LBG) produceren uit groente-, fruit- en tuinafval (gft). De brandstof is vergelijkbaar met vloeibaar aardgas, maar dan gemaakt van natuurlijke bronnen.

Energietransitie
Twente Milieu doet mee aan de samenwerking omdat het past bij onze ambities op het gebied van innovatie en circulariteit , aldus directeur Lisette Bosch. Het idee dat we in de toekomst onze vrachtwagens kunnen laten rijden op brandstof dat is gemaakt van het bij Twentse inwoners ingezamelde gft maakt ons natuurlijk enthousiast.

Avia, dat voornamelijk fossiele brandstoffen aanbiedt, wil inspelen op de energietransitie. Wij zijn ook op zoek naar bedrijven die mee willen werken aan een waterstoftankstation in Twente , zegt commercieel directeur Niek Weghorst van Avia. Hij denkt aan ondernemingen met een flinke vloot aan bedrijfswagens, die bereid zijn het waterstof af te nemen. Denk aan vervoers- of bouwbedrijven , aldus Weghorst.

Geen overheidssteun
Hij zegt zo n waterstoftankstation bij voorkeur te willen realiseren zonder overheidssteun. Je kunt wel zo n tankstation met subsidie bouwen, maar er moeten daarna ook wel afnemers zijn. Het heeft geen zin overheidsgeld in een project te stoppen dat nooit gaat vliegen.

Het probleem is volgens hem dat iedereen naar elkaar kijkt en er daardoor niets van de grond dreigt te komen. Weghorst spreekt daarom het commitment van Avia uit en hoopt dat andere bedrijven aansluiten. Het waterstoftankstation zou bij één van de locaties van Avia langs A- of N-wegen moeten komen, of op een industrieterrein.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Cees Elzenga
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.