Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Voor geld stond spanningzoeker graag huizen in Enschede en Almelo te observeren

438906 poliitie 1

In de gevangenis gaat het goed met hem, zegt Maurits (25). Dagelijks spreekt hij telefonisch zijn jonge dochtertje. Hij is net begonnen aan een straf van zestien jaar en als verdachte van vijf pogingen tot liquidatie hangt hem nog meer boven het hoofd. De spanningzoeker pakte voor geld menig criminele klusje op. De gevolgen voor anderen boeiden hem niet.

Frank Timmers | Tubantia

Als Maurits R. (25) op zijn mobiel een opdracht kreeg, aarzelde hij doorgaans geen moment en ging hij op pad. Niet voor niets was een van zijn bijnamen Vlugge Japie. Dan reed hij bijvoorbeeld naar Arnhem waar een auto klaarstond met op de voorband de sleutel. Hij leverde het gestolen voertuig af op een parkeerplaats in Almelo en legde de sleutel opnieuw op het wiel. Een ander bracht hem terug naar Arnhem. Het leverde hem 500 euro op.

Liquidatie
Dinsdag is bij de rechtbank in Almelo de inhoudelijke behandeling begonnen van de strafzaken tegen Maurits R. uit Apeldoorn en zijn broer Henri W. (38), die verdacht worden van een reeks van liquidatiepogingen in 2017. Maurits beet het spits af, Henri komt volgende week aan bod. De jongste van de broers staat terecht voor vijf schietpartijen met automatische wapens in opdracht van een Twentse drugsbaas, in Almelo, Enschede en Gronau. Alleen in Duitsland schoot hij raak: het slachtoffer raakte zwaar gewond. De rechtbank veroordeelde hem dit jaar tot zestien jaar cel voor twee brandstichtingen die de rechters als moordpogingen zien.

Sneaky
Tot dinsdag hield Maurits R. zijn kaken stijf op elkaar nadat hij had verklaard nooit te hebben geschoten. Tegenover de rechters wilde hij wel wat meer kwijt: bijvoorbeeld dat hij gestolen auto s wegzette die later bleken te zijn gebruikt bij de schietpartijen. Hij ging ook wel eens voor een vergelijkbaar bedrag observeren, vertelde hij. Dan stond hij een beetje sneaky in een straat een huis te bekijken waarvan de gordijnen dicht waren er waar eigenlijk niets gebeurde. Joost mag weten wat hij dan terug rapporteerde aan de opdrachtgever: hij kon de rechters niet duidelijk maken waarom de constatering dat s avonds de gordijnen dicht zijn 500 euro oplevert.

Geld kreeg hij ook voor het volgen van een auto met een peilzender. Een opdracht om wapens en kogelvrije vesten te regelen, kreeg hij niet voor elkaar.

Strafblad
Maurits R. verdient al langere tijd geld als criminele klusjesman. Hij heeft een strafblad dat er volgens de rechtbank niet om liegt . Het beslaat inmiddels zestien kantjes: Toch wel allemachtig veel , constateerde rechtbankpresident Liesbeth Venekatte. Er staan veel diefstallen en inbraken op, drugsfeiten en geweldsdelicten waaronder zeer ernstige .

Scheiding
Op jonge leeftijd gingen zijn ouders uit elkaar. Hij heeft nog een broer en een zuster die de rechtbank typeert als heel nette mensen die niet in de problemen zijn gekomen en de oudere broer Henri die wel de mist in is gegaan. Moeder heeft altijd hard gewerkt om brood op de plank te krijgen voor het gezin. Ze kreeg een nieuwe relatie en Maurits nam de naam aan van zijn stiefvader. De veel oudere Henri behield die van zijn biologische vader W..

Speed
Maurits had grote moeite met school en had last van adhd. Vanaf zijn twaalfde begon hij alcohol te drinken, daarna kwamen de pillen en de cocaïne. Speed ging volgens rechter Venekatte als een dolle . Hij had standaard een potje met 5 gram bij zich omdat hij zich zonder niet lekker voelde.

Narcist
R. trekt zich weinig aan van de wereld om hem heen, voelt niet met anderen mee, heeft een psycholoog ontdekt. Als er wat te verdienen valt, dan kijk je niet ten koste van wie dat gaat , zei Venekatte. Zo zou je antisociale en narcistische trekjes kunnen samenvatten. Ik denk dan bijvoorbeeld aan de brandstichtingen waarvoor u bent veroordeeld. Weet u eigenlijk wat narcisme is? Dat je jezelf geweldig vindt. Ik zeg het maar . Volgens de psycholoog is zijn intelligentie aan de lage kant, maar kan dat samenhangen met het enorme drugsgebruik.

Bonje
Hij kreeg bonje met zijn broer toen die in de gevangenis zat en hij op diens vriendin paste. Toen zijn broer vrij kwam had Maurits inmiddels zelf een relatie met haar. Ruzie was er ook toen bleek dat Henry auto s had geleased op naam van Maurits waarbij hij zijn paspoort gebruikte. Onlangs heeft Henri Maurits een brief geschreven die een opening biedt tot een betere verstandhouding. Misschien is het tijd het verleden te vergeten , zei Maurits.

Penoza
Nadat hij drie jaar lang geen contact heeft gehad met zijn moeder, is ook dat dit jaar weer hersteld. Zijn moeder is ook geïnterviewd over de achtergrond van Maurits. Ze heeft verteld dat het rond zijn zestiende mis ging. Maurits nam een voorbeeld aan films als Penoza en The Godfather. Roep Tony Montana en de halve gevangenis kijkt om, zou ik zo zeggen , zei Venekatte. Dat is toch een held in bepaalde kringen .

Spanning
De conclusie is dat Maurits heel impulsief is, weinig angst heeft en spanning opzoekt. Hij begeeft zich al jaren in het criminele milieu en verdient er geld mee. Hij is makkelijk beïnvloedbaar en drugs en alcohol geven hem het gevoel dat hij alsmaar kan doorgaan en dat het leven één spannend avontuur is. Volgens Maurits valt het wel mee: Ik lees ook wel eens een boek . Maurits vindt dat de psycholoog maar erg kort met hem heeft gesproken. Hij gaf toe niet bang te zijn, maar hij wilde desondanks geen namen van opdrachtgevers noemen om zijn eigen veiligheid'.

Recidive
Hij is met al zijn stoornissen verminderd toerekeningsvatbaar. De kans op herhaling is volgens de deskundige groot, onder meer omdat er geen beschermende omgeving is. Klinische behandeling is daarom nodig.

Tussen murenNu tussen vier muren - gaat het goed met hem. Hij gebruikt niet meer, maar is in de cel gaan roken. Het gaat goed. Ik zit mijn tijd uit, zeg maar . Hij volgt er opleidingen zoals sociale hygiëne, kappersopleiding en midden- en kleinbedrijf en de cursus kies voor verandering. Dagelijks heeft hij contact met zijn vriendin niet meer een vaste relatie en zijn dochtertje die hij dan aan de lijn krijgt.

Geweten
Hij denkt dat hij tegenwoordig foutjes eerder toegeeft dan vroeger en dat hij misschien toch beter niet meer auto s kan wegzetten. De rechtbank probeerde met doorvragen te achterhalen of hij een volstrekt gewetenloze klusjesman is. Maurits legde uit dat hij nooit vroeg waarom hij iets moest doen, dat hij niet wilde weten waarvoor de auto s dienden. Mensen pijn doen is naar eigen zeggen voor hem een stap te ver.

Vier kogels

Bij een van de schietpartijen, die in Gronau, werd een man vier keer geraakt. Hij overleefde de aanslag maar is voor het leven getekend. Het Openbaar Ministerie is ervan overtuigd dat Maurits de schutter is, net als bij de andere pogingen tot moord. Getuigen zeggen dat hij er geen 500 maar 2.000 tot 5.000 euro voor kreeg. Maurits heeft schulden, maar wil niet zeggen hoe hoog die zijn.

Maandag 4 november gaat het proces verder.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.