Hengelo

Hengelo gaat voor flinke inhaalslag: 'We mogen wel wat trotser zijn'

Een project ter waarde van 110 miljoen euro om de stad weer meer uitstraling te geven, dat hebben ze in Hengelo nog niet eerder gezien. Wethouder Gerard Gerrits heeft grote plannen met het centrum van Hengelo. "We mogen allemaal wel wat trotser zijn op de stad en de ontwikkelingen die hier gaande zijn", stelt hij.

Het plan, Lange Wemen 2.0, moet vorm geven aan de grote inhaalslag die Gerrits wil maken in en met de stad. "Een project zoals dit, zie je denk ik nergens. Dit is echt een hele grote ontwikkeling voor Hengelo."

Sfeervoller en groener

Een nieuw winkelcentrum, met een ondergrondse parkeergarage en 300 nieuwe woningen. In 2027 kan het zomaar gebouwd zijn naast het nieuwe stadskantoor, tegen de rand van het centrum. De huidige bovengrondse parkeergarage en het winkelcentrum Thiemsbrug zijn tegen die tijd ook tegen de vlakte en er moeten daar dan woningen staan. Met de doorstart van het project uit 2011 moet de binnenstad sfeervoller en groener worden.

icon_main_quote_red_glyph

"De trots in Hengelo mis ik soms nog wel"

Gerard Gerrits, wethouder Hengelo

Gemeenteraad

Alles onder voorbehoud van toestemming van de gemeenteraad, maar daar maakt Gerrits zich niet druk om. "Ik denk dat de raad volgende maand akkoord gaat. In dat geval kunnen we aan de slag met het uitwerken van het plan. Dan kunnen we voor de zomer van 2022 beginnen."

'De stad is nooit af'

De kroon op de stad? "Nee, dat vind ik niet. Dat insinueert dat de stad af is en de stad is nooit af. Maar dit is wel echt een project om trots op te zijn. Die trots mis ik hier soms nog wel. Kijk, wat de stad ooit was qua winkels gaat het nooit meer worden. Maar we kunnen de binnenstad wel op andere manieren aantrekkelijk maken. We hebben hier twintig procent leegstand, dat moeten we aanpakken."

icon_main_quote_red_glyph

"Wonen is voor ons het grootste belang, maar we kijken ook verder."

André ten Vergert, directeur VanWonen

Met het project Lange Wemen wordt daarmee weer een stap gezet. Er komt minder ruimte voor detailhandel, meer voor woningen. "Bij de plannen tien jaar geleden was dat nog andersom. Nu is de situatie anders en hebben we behoefte aan meer woonruimte. Dat moet wel op een goede manier gedaan worden, met veel groen", vervolgt Gerrits.

'Het perfecte moment'

Het totale kostenplaatje is 110 miljoen euro. Met alle investeringen, van onder andere de provincie, blijft er een tekort over van zes miljoen euro. Dat geld moet Hengelo zelf opzij zetten. De risico's zijn volgens Gerrits klein, onder andere door financiering van Herstructureringsmaatschappij Overijssel (HMO) en ontwikkelaar VanWonen. Die laatste partij had geen twijfel om in te stappen: "Dit is het perfecte moment", stelt directeur André ten Vergert. "Het nieuwe stadskantoor staat er net en de woningmarkt is goed. Wonen is voor ons het grootste belang, maar we kijken ook verder. Dit hele gebied, inclusief de horecawand, krijgt een make-over."

De horecawand aan het Burgemeester Jansenplein moet al op korte termijn gerealiseerd worden. "Met restaurantketen De Beren hebben we al de eerste partij die concreet geïnteresseerd is en aangegeven heeft in te willen stappen. Ook de rest zal snel volgen", besluit Gerrits trots.

Lange Weemen Hengelo huidige situatie Teun van der Velden
Hier moet straks het nieuwe winkelcentrum komen. © Teun van der Velden / 1Twente

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.