Hengelo

Radar Thales helpt 'vijandelijke' raket onschadelijk maken

Met hulp van een bij Thales ontwikkeld radarsysteem is tijdens een militaire oefening een 'vijandige' langeafstandsraket onderschept. Het systeem is gemaakt bij Thales in Hengelo en er wordt al vier jaar mee getest. "Je speelt nu echt mee in de Champions League", zegt Job van Harmelen, woordvoerder van Thales in Hengelo. "De hele wereld kijkt mee."

Thales radar raket Foto Thales
Met hulp van een bij Thales ontwikkeld radarsysteem is tijdens een militaire oefening een 'vijandige' langeafstandsraket onderschept. © Thales

Atlantische Oceaan

Het marineschip zr. ms. De Zeven Provinciën ligt ergens in de Atlantische oceaan en tuurt vanaf zijn locatie met de SMART-L radar naar de horizon. Van Harmelen. "Vanuit Schotland is de raket afgeschoten. Vervolgens werd hij door het radarsysteem gespot en werden de gegevens doorgespeeld naar een Amerikaans marineschip dat ook in de Atlantische Oceaan ligt. Die heeft ervoor gezorgd dat de zogenaamd vijandelijke raket onschadelijk werd gemaakt."

icon_main_quote_red_glyph

"We hebben geen slingers opgehangen of gebak aan laten rukken, maar dit is wel een behoorlijke mijlpaal."

Job van Harmelen, woordvoerder Thales Hengelo

Slingers

Dankzij dit radarsysteem is Nederland het enige Europese land dat het luchtruim tot buiten de dampkring én de ruimte tot 2.000 kilometer gelijktijdig kan scannen op luchtdreigingen, zoals de langeafstand raket die nu is onderschept. Daar is Thales bijzonder trots op. "We hebben geen slingers opgehangen of gebak aan laten rukken, maar dit is wel een behoorlijke mijlpaal."


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.