Hengelo
Politiek

Gerard Gerrits verdedigt verkoop oude bieb aan Van Wijnen

Wethouder Gerard Gerrits vindt het mooi dat er appartementen worden gerealiseerd in de voormalige bibliotheek aan de Vondelstraat. Woensdag 26 mei werd bekend dat Van Wijnen er acht woningen mag bouwen voor zogeheten 'urban farmers'. Vijf kandidaten hadden zich ingeschreven voor deze 'wedstrijd'.

'Goed plan'

"Het is een goed plan. Het pand blijft op deze manier behouden voor de toekomst", liet hij vrijdag 28 mei weten voor de microfoon van 1Twente Vandaag. Dát het pand behouden zou blijven was overigens niet zozeer de vraag, maar wél hoe de nieuwe eigenaar om zou gaan met de beperkende voorwaarden: immers, de buitenzijde moet onaangetast blijven. Gerrits: "En dat zal gebeuren. Sterker nog, er worden elementen van vroeger teruggehaald."

icon_main_quote_red_glyph

"Er zijn vooraf allerlei criteria opgesteld, waaraan de inschrijvers moesten voldoen. Je kunt niet gedurende de wedstrijd de spelregels veranderen."

Wethouder Gerard Gerrits

Kamak

Dat theatergroep KamaK de wedstrijd níet heeft gewonnen, viel bij veel cultuurliefhebbers én omwonenden verkeerd. Op de Facebookpagina van 1Twente Hengelo kwam er nogal wat los. Gerrits vindt echter dat de gemeente prima heeft gehandeld: "Er zijn vooraf allerlei criteria opgesteld, waaraan de inschrijvers moesten voldoen. Dat gaat van het beperken van de overlast voor de buurt tot het behoud van de kenmerkende architectonische elementen. De onafhankelijke keuzecommissie heeft die criteria voor 60% laten meewegen. De overige 40% hing samen met de geboden prijs. Daaraan hebben alle partijen zich vooraf geconformeerd. Je kunt niet gedurende de wedstrijd de spelregels veranderen."

Gift van Stork aan Hengeloërs

Een deel van de opmerkingen had te maken met het feit dat Stork de bibliotheek ooit geschonken had aan de Hengelose burgers en dat de burgers daarom een stem moesten hebben in de verkoop. Gerrits daarover: "Dat is ook meegenomen in de procedure. Een voorwaarde was dat de koper iets terug moest doen voor de Hengeloërs. Dat gaat gebeuren. Iedereen mag straks kosteloos gebruik maken van de werkplekken in de openbare ruimtes in het pand."


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.