OmArm Enschede

Debat in Enschede: "Leven in armoede, schaamte is een groot probleem"

Mensen die in armoede leven, wachten vaak veel te lang voordat ze hulp vragen. Schaamte is een groot probleem. Dat hield Celia Awad, oud-budgetconsulent van de Stadsbank Oost Nederland gisteren een groep Saxion-studenten voor tijdens een debat over armoede.

440012 pakhuis oost
© Pakhuis Oost

,,Mensen stoppen het ene gat met het andere. En pas als het echt niet langer kan, kloppen ze aan voor hulp. Ze schamen zich voor hun financiële situatie. Als ik ze uiteindelijk bij mij kreeg om ze te helpen met het plannen van hun budget, dacht ik wel eens: hoe kun je nou bang zijn voor mij?"

Rekeningen niet openen

Celia Awad, inmiddels met pensioen, was gevraagd haar verhaal te vertellen in het armoededebat, vrijdag in Pakhuis Oost in het Balengebouw. Studenten van de Saxion-opleiding Social Work hadden een programma opgezet rond het thema âverborgen armoede'. En verborgen, dat houden mensen die onder de armoedegrens leven hun financiële situatie het liefst. Rekeningen verdwijnen ongeopend in een kast, de deur blijft dicht als er wordt aangebeld.

Nieuw ondergoed

Wim Sprakel, bestuurslid van de Voedselbank Enschede-Haaksbergen: ,,Wij kregen ooit 2200 euro dat een kinderdagverblijf voor ons had ingezameld. Daarvan hebben we ondergoed gekocht voor de kinderen van gezinnen die bij de voedselbank aankloppen. Want ondergoed hebben ze niet of het is tot op de draad versleten. Je ziet het toch niet, vandaar."

Groot taboe

Studente Jessie kan het taboe op armoede. ,,Ik heb in een kledingwinkel gewerkt en kwam er pas na drie jaar achter dat een collega haar eten bij de voedselbank haalde. Je praat niet over geld in Nederland. En eerlijk gezegd: Ik zou niet weten wat mijn vriendinnen verdienen en of ze schulden hebben..."


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.