Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Oppositie bundelt kracht: €˜Niet bezuinigen op zwembaden in Enschede €™

440199 Schermafbeelding 2019 11 10 om 204526

De voltallige oppositie dringt er maandag in de begrotingsbehandeling op aan de bezuiniging van 4 ton voor de zwembaden te schrappen. De financiële ruimte is er en dan kan in alle rust worden gewerkt aan een nieuw zwembadplan , aldus CDA-raadslid Mart van Lagen.

Bert Hellegers | Tubantia

Alle oppositiepartijen in de raad hebben de krachten gebundeld in een poging een einde te maken aan de onrust in de stad over de toekomst van de plaatselijke zwembaden. Maandag buigt de gemeenteraad zich over de begroting, waarin wordt uitgegaan van een bezuiniging van 4 ton voor de zwembaden. Over de gevolgen daarvan lopen de meningen van Sportaal en de gemeente sterk uiteen.

Het verzelfstandigde sportbedrijf schetste eerder een doemscenario waarin wordt uitgegaan van sluiting van Het Slagman en het recreatiebad van Aquadrome en bovendien het verlies van zo n 30 tot 35 (parttime)banen. Enschede zal het volgens Sportaal vanaf 2023 moeten doen met alleen het instructiebad van Aquadrome.

Zwemwater
Verantwoordelijk wethouder Niels van den Berg daarentegen is van mening dat er in het overgebleven budget van 1 miljoen euro genoeg zwemwater overblijft om in ieder geval zwemlessen, zwemclubs en doelgroepen (senioren en gehandicapten) ruimte te bieden.

Waarop dat vertrouwen is gebaseerd, is voor de oppositie onduidelijk. Het college heeft dat ook niet duidelijk kunnen maken in een brief die donderdag aan de gemeenteraad is gestuurd , vindt CDA-raadslid Mart van Lagen, die met Annelies Futselaar (SP) het initiatief heeft genomen tot een motie om de bezuinigingstaakstelling van 4 ton van tafel te halen. Die krijgt maandag steun van in elk geval alle oppositiepartijen.

Reservepotje
De dekking daarvoor kan volgens hen worden gehaald uit reservepotjes van de gemeente. Van Lagen: De algemene reserve biedt die ruimte. Het college heeft aangegeven daar anders over te denken. Daar zal de discussie in de begrotingsbehandeling zich vermoedelijk op toespitsen. Maar we hopen het college en de coalitiepartijen ervan te overtuigen dat het niet zo is dat de gemeente financieel gevaar loopt als we nu besluiten deze bezuiniging te schrappen.

Van Lagen wijst op de grote angst en onrust die in Enschede is ontstaan. Bij bewoners en bij verenigingen die nu gebruikmaken van de zwembaden. Moet Het Slagman al snel dicht en blijven er wel genoeg mogelijkheden voor zwemmen over? We hebben eerder al in een noodbrief de wethouder opgeroepen duidelijkheid te geven, maar er is nog steeds heel veel verwarring. Ook bij de raad. Op dit moment kunnen we geen weloverwogen besluit nemen over de gevolgen van de voorgestelde bezuiniging van 4 ton.

Het Slagman
Door die korting van tafel te halen, kan volgens de oppositiepartijen Het Slagman in ieder geval vooralsnog openblijven en kan er voor de langere termijn worden gewerkt aan een nieuw zwembadenplan. Van Lagen: De vastgestelde zwembadvisie van 2017 moet daarvoor het uitgangspunt blijven. Dus zorgen dat we in Enschede duurzame zwembaden krijgen met zwemgelegenheid voor zowel recreatie, doelgroepen, verenigingen als topsport.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annina Romita
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.