Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Eis: 25 jaar cel voor moordpogingen in Enschede

440264 kapperpolitie

Het Openbaar Ministerie eist een gevangenisstraf van 25 jaar tegen Henri W. uit Hengelo voor pogingen tot liquidatie in 2017 in Enschede. Volgens officier van Justitie Karel de Valk is sprake van pogingen tot moord. Ook het voorbereiden van een derde moordaanslag acht hij bewezen.

Frank Timmers | Tubantia

Bij de rechtbank in Almelo dient maandag de inhoudelijke behandeling van de strafzaken tegen de broers Maurits R. (25) uit Apeldoorn en Henri W. (38) uit Hengelo. Zij worden verdacht van een reeks van liquidatiepogingen in Enschede, Almelo en Gronau in 2017. Het Openbaar ministerie gaat ervan uit dat zij gezamenlijk daarvoor verantwoordelijk zijn en dat ze uit de koker komen van de in Duitsland gedetineerde crimineel Simo D. uit Enschede.

Machtsstrijd en wraak

Redenen voor zijn opdrachten tot moord zijn volgens officier De Valk een machtsstrijd om de drugshandel, wraak ervoor dat iemand seks met zijn vrouw heeft gehad en de wens om in de smaak te vallen bij de beruchte tattookillers. De reeks van aanslagen is gestopt met de arrestatie van beide verdachten. R. werd op de kop af twee jaar geleden aangehouden voor zijn aandeel.

De Valk acht bewezen dat W. in januari 2017 heeft geschoten op een Enschedeër die net uit zijn auto was gestapt en diverse keren levensgevaarlijk werd verwond. Ook acht de rechtbank bewezen dat W. in februari 2017 in Enschede een kapper in brand heeft gestoken. Beiden overleefden de aanslag. Volgens het Openbaar Ministerie is in ieder geval bij het in brand steken sprake van een persoonsverwisseling. De Valk duidde de schietpartij als een goed voorbereide moordaanslag .

Genoeg bewijs

De officier zegt ook genoeg bewijs te hebben dat W. een aanslag wilde plegen op mensen in en boven café De Sport in Enschede, juli 2017. W. werd met een automatisch wapen aangehouden aan de grens bij Emmen. Hij had daar de AK47 uit een garagebox gehaald en was ermee op weg naar Enschede, toen hij bij een controle tegen de lamp liep.

Bewijs haalt het Openbaar Ministerie onder meer uit verklaringen van kroongetuige Nilo de S. die tussen beide kampen klem zat, verplaatsingen van mobiele telefoons van W., DNA-sporen, getuigenverklaringen en onderschepte chatgesprekken.

Gesmokkelde telefoons
In de gevangenis had W. de beschikking over naar binnen gesmokkelde telefoons. Die gebruikte hij ook om mensen te bedreigen of opdracht te hebben gegeven tot bedreigingen. Die hebben te maken met relaties tussen mensen en de vrees dat informatie aan de politie wordt gegeven. Deze bedreigingen tellen mee in de strafeis.

Vorige week bij de feitenbehandeling ontkende W. de aanslagen te hebben gepleegd. Alleen het wapenbezit gaf hij toe. W. heeft een enorm strafblad, doorspekt met veel geweld', aldus de officier.

De zaak loopt nog.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Lars Smook
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.