Verkeer
Stuur appje
Zoek

Eén stem verschil, maar D66 Enschede kiest als eerste een lijsttrekker

Gertjan Tillema
Gertjan Tillema, lijsttrekker van D66 Enschede.
Beeld: D66 Enschede

Als eerste partij in Enschede heeft D66 een lijsttrekker bekend gemaakt. Na een zinderende verkiezing is bekend geworden dat Gertjan Tillema zijn partij naar de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart 2022 leidt.

Zoals gebruikelijk bij D66 is de keuze voor de lijsttrekker tot stand gekomen na een intern debat en een verkiezing onder leden. Naast Tillema stelden ook raadsleden Vic van Dijk en Iris Bloemhof zich verkiesbaar.

“Ik zie de tweedeling in de stad toenemen”

Eén stem verschil

Het zou een spannende race om het lijsttrekkerschap worden. In de tweede stemronde moesten leden een keuze maken tussen Vic van Dijk en Gertjan Tillema. Met één stem verschil won de laatstgenoemde.

De in Glanerbrug woonachtige Tillema is geen onbekende in de lokale politiek. In 2014 werd hij geïnstalleerd als raadslid en eind 2018 volgde hij Jasper Kerkwijk op als fractievoorzitter.

De plek waar je wieg staat

Als lijsttrekker treedt Tillema in de voetsporen van oud-wethouder Eelco Eerenberg (inmiddels werkzaam in Utrecht). Hij ziet de uitdagingen in de stad. "Ik zie de tweedeling in de stad toenemen. Met veel Enschedeërs gaat het goed, maar te veel mensen missen de boot."

Tillema pleit voor meer kansengelijkheid. "Het mag niet zo zijn dat de plek waar je wieg staat van invloed is op hoe gezond en gelukkig je kunt worden."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.