Hengelo

Hengelo investeert 110 miljoen euro in binnenstad; meer woningen, minder winkels

De gemeente Hengelo gaat nu dan toch eindelijk beginnen met de ontwikkeling van de Lange Wemen, het gebied naast het nieuwe stadskantoor. Er komt een ondergrondse parkeergarage, met daarboven winkels en appartementen. Als die klus geklaard is, wordt het winkelcentrum gesloopt en verrijst op die plek een woonwijkje. De totale kosten: zo'n 110 miljoen euro.

Impressie hglo
Impressie vam de gebiedsontwikkeling Lange Wemen. © Gemeente Hengelo

Garage, winkelcentrum en appartementen

Het project 'Lange Wemen' wordt daarmee onder het stof vandaan gehaald; al in 2011 lagen er plannen voor het gebied, maar het kwam er nooit van. Met de doorstart van het project moet de binnenstad sfeervoller en groener worden, een langgekoesterde wens. "In het project komt alles samen", stelt wethouder Gerard Gerrits. "Dit is een mijlpaal voor de stad."

Om het project mogelijk te maken koopt de gemeente het winkelcentrum Thiemsbrug, dat net als de huidige parkeergarage tegen de vlakte gaat. De bedoeling is om een nieuwe ondergrondse parkeergarage te bouwen, direct naast het stadskantoor. Daar bovenop wordt een nieuw winkelcentrum gebouwd, met daar weer bovenop appartementen.

Woonbuurt

Zodra deze fase gereed is, kan de huidige parkeergarage Thiemsbrug en het winkelcentrum gesloopt worden. Op deze unieke plek in de binnenstad komt dan een nieuwe en mooie woonbuurt met grondgebonden woningen en appartementen.

De herontwikkeling van het gebied Lange Wemen start met de ontwikkeling van de horecawand door VanWonen. Het plan voor deze wand wordt momenteel uitgewerkt. Restaurantketen De Beren heeft circa 550 vierkante meter gereserveerd. Voor de resterende 300 meter van de horecawand lopen momenteel gesprekken met geïnteresseerde partijen.

Lange Weemen Hengelo huidige situatie Teun van der Velden
De huidige situatie © Teun van der Velden

Minder winkels, meer woningen

In het oude plan uit 2011 zou er 8.000 vierkante meter winkelruimte gebouwd worden naast het huidige winkelcentrum. Dat idee is nu niet realistisch meer, stelt gedeputeerde Monique van Haaf. "Door de oppervlakte detailhandel te verminderen en meer ruimte te creëren voor woningbouw past het nieuwe plan perfect in de doelstellingen van de provincie."

De ontwikkeling van het gebied wordt uitgevoerd door gebieds- en vastgoedontwikkelaar VanWonen. Ook de Herstructureringsmaatschappij Overijssel doet mee met het project en zet een fonds op om de exploitatie van bijvoorbeeld het huidige winkelcentrum op zich te nemen. Met het fonds wil de organisatie het huidige winkelcentrum binnen een halfjaar overkopen van de gemeente.

icon_main_info_white_glyph

HMO

De Herstructureringsmaatschappij Overijssel (HMO) is in 2009 opgericht door de Provincie Overijssel om gebiedsontwikkelingen, die lastig zijn voor gemeenten te stimuleren en te versnellen. Ze investeren met geld om dit na de realisatie terug te verdienen door bijvoorbeeld de verhuur van panden.

Planning

Als de gemeenteraad in Hengelo de aankoop van het huidige winkelcentrum volgende maand vaststelt, worden de definitieve plannen komende zomer uitgewerkt. De uitvoering van de plannen neemt vervolgens enkele jaren in beslag.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.