Corona in Twente

Corona-update Veiligheidsregio: optimisme, maar voorzichtigheid geboden

Goed nieuws vanuit de Veiligheidsregio Twente. De voorzichtige daling van het aantal coronabesmettingen van vorige week zet scherp door en vaccineren kan en gaat steeds sneller. Alleen in de ziekenhuizen in de regio is het nog steeds alle hens aan dek.

Statistiek Ernst Bergboer
Dalende cijfers - in dit geval goed nieuws © Ernst Bergboer

De kanttekening bij dat optimisme geldt voor iedereen die nog niet, of slechts één keer geprikt is. Exacte cijfers zijn er nog niet, maar één prik biedt geen afdoende bescherming. Ook in Twente komt de GGD nieuwe besmettingen tegen bij mensen die één keer zijn gevaccineerd.

Pas veilig bij twee vaccinaties

Alleen mensen die corona hebben gehad èn een eerste vaccinatie, en mensen die inmiddels twee keer zijn gevaccineerd, lopen geen risico meer. Plaatsvervangend voorzitter Patrick Welman riep de rest van de bevolking op om zich gewoon aan de basisafspraken te houden.

icon_main_info_white_glyph

Weekcijfers

Aantal nieuwe besmettingen: 1.089
dat is een daling van 35% ten opzicht van vorige week (daling in NL 29%)


Aantal besmettingen per 100.000 inwoners: 173 (NL: 135)


Vindpercentage: 14,3%
dat is een daling van 10,9 procent ten opzichte van vorige week, de daling in NL was 8,6%
(het vindpercentage drukt het aantal positieve tests van het totaal aantal testen in de teststraten van de GGD uit)


Aantal Twentenaren gevaccineerd: 231.000 (op 650.000 inwoners)
77.000 van hen is inmiddels twee keer gevaccineerd

“We komen van ver”, zei GGD-directeur Samantha Dinsbach. “Dat betekent dat we nog steeds bij de top 3 van alle regio’s horen, als het om de besmettingsaantallen gaat. Maar we zijn flink aan het dalen.” In de voorbije week werd de sterkste daling (35%) sinds het begin van de pandemie genoteerd.

Vaccinaties

Alle beoogde vaccinatielocaties zijn nu in bedrijf. Deze week start de GGD met het toedienen van het Janssen-vaccin, waarmee het aantal beschikbare vaccins toeneemt. Vandaag of morgen vallen de uitnodigingen voor vaccinatie in de bus bij mensen die geboren zijn in 1972 en 1973.

icon_main_info_white_glyph

Janssen-vaccin

Anders dan de andere vaccins biedt het Janssen-vaccin na 1 prik volledige bescherming.

Of en wanneer er een derde vaccinatieronde komt, is niet bekend. Dinsbach verwacht die wel, mede omdat er in Engeland voorbereidingen voor zo’n derde ronde worden getroffen.

Situatie Twentse ziekenhuizen stabiliseert

De Twentse ziekenhuizen hebben het nog altijd heel druk. In het afgelopen jaar is dan ook gebleken dat ziekenhuizen dalende cijfers pas na een week of twee beginnen te merken. De situatie op de IC’s is wel stabiel, zo meldde Dinsbach. Volgens de GGD-directeur geven de ziekenhuizen inmiddels het signaal af een omschakeling te willen maken. Tot nog toe werd de planning afgestemd op de covid-zorg die nodig was. Dat kan en mag weer meer reguliere zorg worden.

Belangrijkste knelpunt in de ziekenhuizen is het beschikbare personeel. Dat komt vooral omdat er maximaal extra zorg is verleend. Dat kan nu langzaam weer worden afgebouwd naar een normaal niveau. Dinsbach: “Maar de ziekenhuizen zijn nog niet bekomen van de marathon die ze gelopen hebben, en deels nog aan het lopen zijn.”

Formeel is Twente nog een zogenaamd ‘uitplaatsende regio’ - dat wil zeggen dat nieuwe covid-patiënten naar ziekenhuizen buiten de regio moeten worden overgebracht - maar volgens Dinsbach is dat in de praktijk niet meer aan de orde. Het aantal reguliere opnames in verband met covid is gedaald.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.