Verkeer
Stuur appje
Zoek
Waterdag balengebouw

We hielden een open huis over water in Enschede: ‘Handig zo'n slimme regenton‘

In het Balengebouw in Enschede hielden we dinsdagmiddag 12 juni een open huis over water. 1Twente Enschede toont hier de samenhang tussen allerlei oplossingen voor waterproblematiek in de stad en maakt duidelijk wat Enschedeërs zelf kunnen doen.

Koos en José Bloemhof wonen in de Helmerhoek. Niet een wijk met de grootste wateroverlast van de stad. „We merken er gelukkig weinig van“, zegt het echtpaar in het Balengebouw in Roombeek. Ze zijn op deze dinsdag naar het open huis over de Enschedese waterproblematiek gekomen om te kijken welke bijdrage ze zelf kunnen leveren aan een betere waterhuishouding.

“Alle slimmigheid zit in het kapje. De omvang van de ton kunnen we aanpassen”

Hun aandacht gaat dan ook vooral uit naar de slimme regenton, die door studenten van de Universiteit Twente samen met de gemeente is ontwikkeld. Jeroen Waterink licht namens de UT de werking toe van de ton, die zelf buienradar in de gaten houdt. Als er over een paar uur een fikse bui dreigt, loopt hij nu vast leeg. „Daardoor wordt het riool minder op dezelfde momenten belast.“

Koos (60) en José (59) zijn enthousiast en melden zich ter plekke aan ‘als proefkonijn‘. „Handig zo'n ton. We willen het wel uitproberen. Hoewel het wel een groot ding is voor onze tuin.“ Waterink stelt hen gerust: „Alle slimmigheid zit in het kapje. De omvang van de ton kunnen we aanpassen.“

Enkele meters verderop in het Balengebouw buigt beleidsambtenaar Rik Meijer zich met enkele bezoekers over een kaart waarop de waterhuishouding in Enschede in beeld is gebracht. „Mooi is dat hier vandaag de samenhang zichtbaar wordt tussen allerlei projecten die er lopen voor het oplossen van de waterproblematiek“, zegt Meijer over het initiatief van omroep 1Twente.

Hij geeft uitleg over opvangbassins en terugbrengen van stadsbeken. „Uiteindelijk is het de bedoeling ze van 't Bruggert door te trekken tot de Oldenzaalsestraat in het centrum“, aldus Meijer, die uitkijkt op een paneel met ontwerpen van studenten voor grachten in de stad. „Of die haalbaar zijn, is zeer de vraag, maar ze vormen wél een inspiratiebron voor meer water en groen in de binnenstad.“

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.