Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Café Rocks in Enschede viert 25-jarig bestaan: €˜Rockliefhebbers zijn rustige mensen €™

441360 aandebar

Café Rocks gaat al een generatie mee. Stamgasten van het eerste uur komen er nu met hun kinderen. Gezien de tegenslagen is het opmerkelijk dat na 25 jaar nog snoeiharde gitaren klinken in de bruine kroeg van Luc Scheper en Kees Riemersma.

Bert Hellegers | Tubantia

Luc Scheper en Kees Riemersma hebben omringende horecazaken in de Enschedese binnenstad zien veranderen. Kroegen werden eetcafé of disco en uitbaters wisselden net zo gemakkelijk als Pete Townshend van gitaar. Direct naast het stadhuis lijkt aan de Hofstraat de tijd stil te hebben gestaan. We hebben hier in al die jaren hoogstens een lampje vervangen , stellen Luc Scheper (49) en Kees Riemersma (51) lachend vast aan de toog van hun café Rocks.

Die constatering is ietwat overdreven, maar er was nooit de noodzaak de formule van hun bruine kroeg aan te passen. Scheper, geboren in De Lutte, en Brabander Riemersma kennen elkaar uit hun periode in Amsterdam. Beiden waren er barkeeper-discjockey in rockcafé SamSam op het Leidseplein. Ze besloten 25 jaar geleden hun geluk te beproeven in Enschede.

Snoeiharde gitaren
Sindsdien klinken in de vroegere coffeeshop Entre Nous snoeiharde gitaren. Dat is opmerkelijk, omdat het tweetal in de afgelopen decennia moest afrekenen met de nodige tegenvallers. Het begon ermee dat ze zich in hun jeugdige overmoed lieten verleiden tot het openen van een tweede kroeg, Korsakoff, aan de Knibbelbrugsteeg. Het werd een grote sof.

We waren geen ondernemers. Toen nog niet. Dat zijn we door schade en schande wel geworden , zeggen ze nu. Het gevolg was een schuld van een half miljoen, die ze jarenlang met zich meesleepten. Later volgden financiële problemen waarmee een frauderende boekhouder hen opzadelde en waarmee ze zelfs nog in Tros Opgelicht kwamen. En dan zijn er nog de nadelen van het rookverbod en wurgcontracten van brouwerijen waarmee ze worstelden.

Stormen
Ze overleefden alle stormen. Met financiële steun van vrienden en familie en doordat ze op elkaar konden terugvallen. Als ik het niet meer zag zitten, trok Kees me er doorheen en op een ander moment was het omgekeerd net zo , zegt Luc. Kees knikt instemmend. Gelukkig hadden we altijd onze klanten , merkt hij op. Die zijn blijven komen. We hebben sinds juli ook een verbeterd contract met de brouwerij. Dat geeft lucht. Het gaat beter dan ooit.

Stamgasten van het eerste uur komen er inmiddels met hun kinderen. De klantenkring vormt een doorsnee van de maatschappij. Arbeiders, leraren, advocaten en studenten zitten in café Rocks naast elkaar aan de bar of gaan samen uit hun dak op het kleine vloertje voor het podium. Riemersma: We horen vaak dat dit een kroeg is waar je ook alleen naartoe kunt gaan. Je hebt snel contact met andere gasten. Het heeft hier wel iets van één grote familie.

Livemuziek
De voorliefde voor knallende gitaren doet wellicht anders vermoeden, maar rockliefhebbers zijn rustige mensen, is de ervaring van Luc en Kees. Natuurlijk hebben ze weleens een mafketel uit de zaak moeten werken, maar in al die jaren zijn er nooit grote incidenten geweest.

Het tweetal geldt in Enschede als ambassadeurs van livemuziek. Het festival op Koningsdag is een begrip in en buiten de stad. Als een van de weinige uitbaters in de binnenstad geven ze (beginnende) bands de mogelijkheid op te treden. Dat ze daarmee in een behoefte voorzien, blijkt ook uit de belangstelling voor het concert waarmee ze komende zondag in Metropool het 25-jarig bestaan van Café Rocks vieren. De achthonderd beschikbare kaarten waren binnen de kortste keren verkocht.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Cees Elzenga
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.