Twente

Grote reorganisatie Regio Twente gaat door, Haaksbergen toch akkoord

De Regio Twente wordt opgeheven en maakt plaats voor drie losse organisaties. Die reorganisatie is definitief, nadat de gemeenteraad van Haaksbergen woensdagavond alsnog instemde met het nieuwe samenwerkingsverband. De raad blijft wel kritisch op de nieuwe plannen en stelt een aantal harde eisen.

Rob Welten Door Reinier van Willigen
Rob Welten, burgemeester van Haaksbergen © Reinier van Willigen

Haaksbergen trok vooraf aan de noodrem, door als enige gemeente in Twente nog niet akkoord te gaan met de nieuwe reorganisatie van de Regio Twente. De gemeente noemde de nieuwe samenwerking 'een stap achteruit, in plaats van vooruit'.

Groen licht

Toch geeft de raad van Haaksbergen, dat een vetorecht had, nu groen licht voor de reorganisatie. "We gaan schoorvoetend akkoord", zei een aantal raadsleden. "De zorg die Haaksbergen heeft, is wel overgekomen bij de regio en andere gemeenten."

De gemeenteraad stelt unaniem wel een aantal duidelijke voorwaarden. Zij wil uiterlijk eind dit jaar inzicht in de financiële gevolgen van de reorganisatie van onder meer vacatureorganisatie Twentse Kracht, de gezamenlijke energiestrategie en de Twenteraad, dat zijn de themabijeenkomsten voor alle raadsleden in Twente.

icon_main_info_white_glyph

Reorganisatie in een notendop

In de Regio Twente werken de Twentse gemeenten op tal van vlakken samen; van het innen van belastingen en het onderhoud aan de recreatieparken tot aan cremeren. De Regio Twente wordt nu opgeheven en maakt plaats voor drie aparte organisaties: een voor gezondheid, een voor recreatie en een voor economie. De reorganisatie moet zorgen voor kortere lijntjes en minder bureaucratie, waar ook de inwoner van Twente van moet gaan profiteren.

'Krachtig signaal'

Burgemeester Rob Welten van Haaksbergen noemde het voorstel van de raad 'een mooie motie waarmee Haaksbergen een krachtig signaal afgeeft'. "Onze inbreng heeft ertoe geleid dat het dagelijks bestuur van de Regio Twente zich het vuur uit de sloffen heeft gelopen om tot een financiële verantwoording te komen", aldus Welten.

Een definitieve 'nee' zou volgens Welten ook grote gevolgen hebben. "Je moet wel heel zwaarwegende argumenten hebben om de strijd met het recht en het algemeen belang te constateren. Kun je dat niet, dan zal je als gemeente ook een zware verantwoordelijkheid op je nemen, waarmee je ook de samenwerking met dertien andere gemeenten onder druk zet."

Alleen de fractie DAP, dat twee zetels heeft in de gemeenteraad van Haaksbergen, stemde uiteindelijk tegen de reorganisatieplannen van de Regio Twente.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.