Twente
Video

WOW-people in Twente voor meer groen gezocht

Overijssel is op zoek naar groene initiatieven en mensen met groene ideeën. De provincie wil in kaart brengen waar particulieren zich inzetten voor meer biodiversiteit en dat soort inspanningen ondersteunen. Fotograaf Tessa Wiegerinck en GroenLinks Raadslid Marianne Schouten speuren de komende maanden Twente af.

Wiegerinck en Schouten doen dat onder de naam van ‘WOW-people’, een on- en offline platform van inwoners van de regio die willen bijdragen aan een betere wereld. Wow-people is een voortzetting van The Local Sunday Market, de markt met lokale creatieve ondernemers die een aantal jaren op rij paar keer per jaar plaatsvond in Enschede en Hengelo.

‘Het gaat om fysiek groen’

Voorbeelden van projecten waarnaar Schouten en Wiegerinck zoeken zijn buurtmoestuinen, bijenlinten en voedselbossen. Bijvoorbeeld. “Het gaat om fysiek groen”, zei Wiegerinck daarover in 1Twente Vandaag. “Bomen, bloemen, planten.” Met name de koppeling tussen groen en sociaal is belangrijk. Schouten noemde het voorbeeld van een plantenbieb in Goor. “Mensen brengen planten die zij over hebben en ruilen die voor andere planten van mensen die hetzelfde doen.”

icon_main_quote_red_glyph

'Als we dingen tegenkomen die verder kunnen, dan gaan we misschien wel door met dit project.'

Marianne Schouten in 1Twente Vandaag

Bottom up

De projecten dienen ook als voorbeeld en inspiratie voor anderen. Schouten: “Als mensen goede voorbeelden zien, gaan ze het nadoen. En als mensen elkaar vinden, kan het groter worden.” In alle gevallen gaat het om zogenaamde bottom-up-initiatieven. Dat zijn projecten die worden opgezet door inwoners of bedrijven, in beginsel zonder overheidsbemoeienis. Niet omdat het moet, maar omdat ze dat zelf belangrijk vinden.

Tessa Wiegerinck en Marianne Schouten 1 Twente
Tessa Wiegerinck en Marianne Schouten bij 1Twente Vandaag © 1Twente

Zoveel mogelijk projecten in kaart

Schouten en Wiegerinck zoeken niet alleen inwoners met ideeën of projecten, maar ook naar ondernemers, bedrijventerreinen of woningcorporaties die meer groen willen. De provincie heeft potjes met geld, maar op voorhand is niet precies te zeggen hoeveel en welke criteria dan gelden. Vooralsnog is het de bedoeling eerst zoveel mogelijk projecten in kaart te brengen. Daarna wordt gekeken waar doe verstevigd kunnen worden.

De zoektocht van de beide grondleggers van WOW-people gaat in elk geval tot augustus duren. Wie tips of ideeën heeft, of en project wil melden, kan terecht op de website van WOW-people.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.