Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Swipend opent koning Willem-Alexander TechMed Center aan de UT

442804 download 3 67

Je bent een technisch medisch instituut of niet. Dus moest koning Willem-Alexander gistermiddag swipen op een iPad om het TechMed Center aan de Universiteit Twente officieel te openen.

Gerben Kuitert | Tubantia

Er is voor 25 miljoen euro verbouwd in de voormalige kunstacademie AKI op de UT-campus. De UT mag dan een technische universiteit zijn, 45 procent van wat er momenteel aan onderzoek en onderwijs gebeurt is medisch gerelateerd. In de hightech-achtige omgeving van het TechMed Center wordt wetenschappelijk onderzoek gedaan naar (bio)medische vraagstukken, worden studenten opgeleid en worden medisch specialisten getraind en soms ook - vaatchirurgen - geëxamineerd. Want het nieuwe instituut aan de UT beschikt over de modernste medische apparatuur en een simulatiecentrum, waarin medische ingrepen worden nagebootst.

TechMed is ontstaan door een fusie van het MIRA-onderzoeksinstituut, de biomedische opleidingen (biomedische technologie, gezondheidswetenschappen en technische geneeskunde) en het simulatiecentrum. De ambitie is groot, het instituut wil tot de wereldtop gaan behoren.

E-Health huis
Bijzonder is het e-Health huis, een compleet ingerichte woning die is voorzien van allerhande sensoren en camera s. Alleen in de keukentafel zitten al 199 sensoren die meten hoeveel de personen die eraan zitten exact eten en drinken.

Voeding na een operatie is belangrijk. De eettafel registreert hoeveel iemand eet, en hoe snel. De sensoren in het tafelblad meten het gewicht van het bord met eten of glas met drinken , zegt TechMed-directielid Remke Burie. In het tafelblad zitten kleine lampjes. Speciaal voor bewoners van verpleeghuizen. De achterliggende gedachte is, dat ze worden gestimuleerd te gaan eten door bepaalde kleuren of afbeeldingen te tonen.

Patiënten via telemonitoring op afstand in hun eigen woonomgeving in de gaten houden, heeft volgens Burie de toekomst. Burie: Anders wordt gezondheidszorg helemaal onbetaalbaar. Ziekenhuizen krijgen steeds meer de rol van hightech interventiecentra waar je als patiënt zo kort mogelijk verblijft.

Onderzoeker Mathilde Hermans zegt dat in het e-Health huis bijvoorbeeld patiënten worden geobserveerd die een zware operatie hebben ondergaan na een slokdarmverwijdering of heupbreuk. Maar we zijn geen ziekenhuis. Rusten kan hier, maar overnacht niet.

Stent plaatsen
Even verderop wordt koning Willem-Alexander in de hybride-operatiekamer uitgenodigd te assisteren bij het aanbrengen van een stent in een vernauwde ader. Een nieuwe scanner van Siemens brengt de ader op een scherm tegelijkertijd 3D in beeld. Daarna maakt de koning kennis met op de UT ontwikkelde robot waarmee met grote nauwkeurigheid een biopt wordt genomen uit een nagemaakte vrouwenborst. De robot prikt op de millimeter nauwkeurig, zodat er slechts één keer geprikt hoeft te worden en het onderzoek dus minder belastend is voor de patiënt.

Heleen Miedema, directeur van de UT-opleiding technische geneeskunde, weet dat onder radiologen de angst leeft dat ze overbodig worden. Ook aan de UT wordt geëxperimenteerd met kunstmatige intelligentie. Als met kunstmatige intelligentie volgepropte systemen straks scans en röntgenfoto s gaan bestuderen, is de foutenmarge minder dan wanneer doktersogen de inspectie doen. Maar de radioloog wordt niet overbodig. Die kan dan meer aandacht besteden aan de patiënt , zegt Miedema.

Circa 400 medewerkers en 1500 studenten werken er nu in TechMed. De samenwerking met Siemens, leverancier van de hypermoderne scanner, heeft tot gevolg dat er topmedici over de vloer komen in het TechMed Centre. Zoals vaatchirurgen, die er worden bijgeschoold en geëxamineerd. Heleen Miedema: Door die trainingen die ze hier volgen behoren Nederlandse vaatchirurgen tot de Europese top.

Samenwerking
Het TechMed Centre ondertekende al een samenwerkingsplan met ziekenhuis Rijnstate in Arnhem en afgelopen week met de ZiekenhuisGroep Twente (ZGT). Van de vijftien professoren die aan TechMed Centre zijn verbonden, werken er vijf als medisch specialist in het MST, waarmee ook een samenwerking wordt aangegaan. Ook doen gemiddeld zestig studenten van de opleiding praktijkervaring op in het MST. Elk jaar studeren 120 studenten af.

Het valt buiten het protocol, maar de koning gaat na de openingshandeling en de rondleiding graag met de studenten op de foto. Hij schudt handen met de technische dokters van de toekomst en maakt grappen. Zijn adjudant maant tot spoed, maar de koning neemt de tijd, voordat hij in zwarte limousine richting Den Haag vertrekt.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Lars Smook
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.