Twente

Kosten GGD Twente explosief gestegen: 23,5 miljoen euro voor aanpak corona

Het opsporen en bestrijden van corona heeft de twee Overijsselse GGD'en vorig jaar in totaal 45 miljoen euro gekost. Een verdubbeling ten opzichte van 2019.

Coronavirus Pixabay
© Pixabay

De GGD Twente staat voor 23,5 miljoen euro aan de lat, meldt Rtv Oost. De gezondheidsorganisatie schat de daadwerkelijke kosten vanwege geschuif met personeel binnen de organisatie echter nog hoger in. Het meeste geld ging afgelopen jaar uit naar het uitvoeren en laten onderzoeken van de coronatesten.

Veel kosten bij laboratorium

Voor maart 2020 zaten er bij de GGD'en in Overijssel 'slechts' zo'n twintig mensen op infectieziekten. Sinds de corona-uitbraak is dat opgelopen tot meer dan 550 mensen. Die 'explosieve' toename was nodig om de GGD haar werk te kunnen laten doen: het opsporen en bestrijden van corona.

Bijna 65 procent van de kosten die de GGD Twente aan corona kwijt was, is besteed aan 'labkosten'. "Dat betekent: de diagnostiek om erachter te komen of iemand op dat moment corona onder de leden had of niet", zegt Samantha Dinsbach, directeur van de GGD Twente.

"De rest van die kosten bestaat deels uit huisvestingskosten, want we moesten natuurlijk overal teststraten inrichten. En er zitten ook personeelskosten en ICT-kosten in."

Twente harder getroffen

De GGD hoeft de extra kosten die zij maakt voor het bestrijden van corona niet zelf te betalen. De declareert de 23,5 miljoen euro bij het ministerie van Volksgezondheid (VWS) en/of het RIVM. Bij GGD IJsselland gaat het om ruim 20 miljoen euro.

Dat de coronakosten tussen Twente en IJsselland verschillen, heeft diverse oorzaken. In Twente wonen meer mensen, maar die regio was tijdens de tweede coronagolf ook een veel sterkere 'coronabrandhaard'. Ook de testbereidheid en het aantal testlocaties spelen een rol in de kosten.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.