Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

FC Twente leert leven met een schokeffect bij tegenstanders

443232 920989

En weer krijgt FC Twente te maken met een tegenstander waar de trainer na een nederlaag bij Heracles is vertrokken. Het gebeurde eerst bij VVV en nu bij ADO Den Haag. ,,In zo n eerste week gebeurt er altijd iets in een groep.

Leon ten Voorde | Tubantia

Is Almelo het nieuwe Waterloo? Je zou het bijna gaan denken. Voor trainers in de gevarenzone ligt het drijfzand op Erve Asito aan de oppervlakte, zo lijkt het wel. Ga maar na: Robert Maaskant werd ontslagen bij VVV na een dikke nederlaag bij Heracles en de volgende die langskwam, Fons Groenendijk, stapte maandag op na het kansloze verlies bij ADO Den Haag.

Soms moet je ook een beetje geluk hebben in welke periode je een tegenstander treft , merkte Gonzalo Garcia onlangs terloops op. Hij ontmoette met FC Twente als eerste het VVV zonder Maaskant en zaterdag krijgt hij in Den Haag te maken met de nieuwe leiding bij ADO. ,,Vaak zie je dat de ploeg, waarvan de trainer in de problemen zit, een wat uitgebluste indruk maakt , zegt Peet Bijen.

Peet Bijen
De verdediger van FC Twente is onbewust een specialist op het gebied van trainerswissels. Twee jaar geleden maakte hij tot twee keer toe mee dat er bij FC Twente tijdens het seizoen een nieuwe trainer voor de groep kwam te staan. Dat maakt altijd iets los in de groep , aldus Bijen. ,,Je merkt dat spelers het zien als een nieuwe start. Zeker spelers die tot aan dat moment op de bank zaten. Die ruiken weer hun kansen. Er komt iets van een boost, nieuwe energie. Spelers voelen aan dat er iets gaat veranderen, de instelling verandert.

Tegelijkertijd plaatst Bijen wel een nuance. ,,Want je ziet ook dat het meestal maar kort werkt. In een eerste week is alles anders, anders nieuw. Daarna komen meestal de oude problemen toch weer naar boven. Allerlei onderzoeken hebben ook uitgewezen dat schokeffecten voor de lange termijn doorgaans niet werken. Is Feyenoord onder de eeuwige brandweerman Dick Advocaat bijvoorbeeld nou echt beter gaan voetballen? En is bij Tottenham Hotspur echt de hand van José Mourinho te zien, nu de club de eerste drie duels onder zijn leiding won?

Gertjan Verbeek
Na het ontslag van René Hake pakte FC Twente in de eerste wedstrijd onder Gertjan Verbeek in een spectaculaire ontmoeting bijna een punt tegen PSV. Een nieuwe ploeg leek geboren. Een week later ging FC Twente er thuis keihard af tegen Heerenveen. Later in het seizoen werd ook Verbeek ontslagen. Hij werd opgevolgd door Marino Pusic die de bijna onmogelijke klus kreeg om het tij nog te keren. ,,Het heeft ons uiteindelijk niets gebracht , aldus Bijen. FC Twente degradeerde roemloos.

Ander ADO
In Venlo liepen ze vorige week na de eerste wedstrijd van interim-trainer Jay Driessen nog net niet de polonaise. Na acht nederlagen op rij werd tegen FC Twente de ban gebroken. ,,Je zag wel dat er iets was veranderd binnen die ploeg , zegt Bijen. ,,Aan de andere kant moet je dat ook weer niet heel groot maken. Het lag vooral aan onszelf dat we daar verloren. Het is niet dat VVV opeens de pannen van het dak speelde. Afgelopen zondag, in het tweede duel onder Driessen, verloor VVV alweer.

De vraag is nu wat FC Twente zaterdag kan verwachten in Den Haag. Afgelopen weekend was ADO bij Heracles niet vooruit te branden. Na het vertrek van de rustige, bedaarde Groenendijk, staat nu de extraverte vuurvreter Dik Heesen deze week voor de groep. Slaat zijn aanpak van niet lullen maar poetsen aan bij mannetjesputters als Beugelsdijk, Immers en Kramer, of hollen ze ze zichzelf voorbij? Het gaat in Den Haag in elk geval even spoken. Althans, dat sfeertje zal de club proberen op te wekken. ,,Deze trainer (Garcia, red.) heeft ons wel geleerd dat we volledig gefocust op onszelf moeten zijn , zegt Bijen. ,,Wij moeten ons richten op de dingen waar we zelf goed in zijn.

Vitesse
Na ADO wacht FC Twente volgende week Vitesse. Oh toeval: Een keer raden waar daar vorige week week vrijdag is gebeurd met de trainer. En Heracles? Dat speelt een dag later de volgende thuiswedstrijd, tegen FC Utrecht. Zou John van den Brom, die de laatste drie duels op rij verloor, zich al zorgen maken?

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Emiel Muijderman
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.