Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Mirjam Spitholt is docent gelukskunde op Saxion: €˜Je moet op intuïtie vertrouwen €™

443343 download 1 123

Scherven brengen gelul . En daarmee rekende Wim T. Schippers 40 jaar geleden al af met een dooddoener. Terecht, want geluk zit in de mens. Je moet alleen zorgen dat je erbij kunt. Dat is de overtuiging van Mirjam Spitholt (50), docent in gelukskunde aan Saxion.

Ton Ouwehand | Tubantia

We kunnen veel leren van de natuur, vindt Mirjam Spitholt. Kijk naar trekvogels die met z n allen naar Afrika vliegen en een half jaar later terugkomen op het hetzelfde nest. Denken ze niet over na. Floravoorbeeldje: geen boom die zich in de herfst zorgen staat te maken, omdat z n bladeren na verkleuring op de grond belanden waar ze overgeleverd zijn aan bladblazers en hun baasjes. Waarom zouden ze? In het voorjaar komt dat hele gebladerte toch weer terug.

Veel vanzelf
Bij de mens gaat er ook heel veel vanzelf. De longen doen hun werk, net als bloedsomloop en ademhaling. Ook nagels groeien zonder dat je daar bij na hoeft te denken. In principe zou de mens een gelukkig wezen kunnen zijn, als die in staat was in het hier en nu te leven. Maar ja, ieder mens heeft nu eenmaal zijn eigen gedachtewereld. En daar gaat het mis, zegt Mirjam Spitholt. Haar filosofie komt erop neer dat we onszelf veel te serieus nemen. Het is wetenschappelijk aangetoond dat we gemiddeld 60.000 gedachten per dag hebben. Daarvan is 70 procent negatief. En die negativiteit is gebaseerd op angst, spijt en schaamte. Ter illustratie van het feit dat men niet zo heel erg aan de die gedachten hoeft te hechten, zegt ze dat 90 procent van alle dagelijkse gedachten steeds dezelfde zijn. We zouden veel meer op onze intuïtie moeten vertrouwen.

Poppen
In haar lessen en lezingen symboliseert ze het geduide krachtenspel met twee poppen. De liefdevolle gelukssituatie is de uil. Maar die wijsheid, ook wel liefde of het eigenlijke leven zelf, wordt voortdurend op scherp gezet en uitgedaagd door het ego, de gedachtewereld, een pop die ze Karel noemt. Het is zaak dat deze Karel niet zo serieus wordt genomen. Hetgeen ze duidelijk maakt met een authentiek sneeuwhuisje, een glazen bolletje met vanbinnen een sneeuwstorm. En als je die sneeuw rustig laat neerdwarrelen komt de uil vanzelf tevoorschijn.

Artsen
Je kunt het vaag vinden, scharen in de categorie meer gelul dan wijsheid , maar feit is dat haar boek Wil je gelijk of geluk aan de zesde druk toe is. En dat ze naast de drie dagen dat ze gelukskunde doceert aan de Saxion Hogeschool een groot aantal lezingen en trainingen verzorgt aan uiteenlopend publiek. Voor de bouw, het bankwezen, artsen, verzekeringsmaatschappijen en ga zo maar door.

Saxion
Voordat ze het ging doceren, bestond het vak helemaal niet. Vijftien jaar geleden ben ik ermee begonnen. Ik was economieleraar op Saxion. Van veel studenten kreeg ik terug dat ik ze had geleerd een leuk mens te zijn . Ik heb de mogelijkheid gekregen dit vak te ontwikkelen, waarbij ik trainingen heb gevolgd van Robert Holden, Louise Holden en Alan Seale. Aanvankelijk noemde ik het maakbaarheid van het leven . Maar gelukkig ontdekte ik per toeval een middelbare school in Limburg waar gelukskunde een vak was zonder dat we dat van elkaar wisten.

Dat ze die naam desgevraagd mocht overnemen, had ze intuïtief al aangevoeld.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annina Romita
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.