Hengelo
Almelo

Stakers op herhaling omdat werkgevers geen sjoege geven

Werknemers van de Hengelose metaalelektrobedrijven Eaton en Thales leggen aankomende dinsdag voor 48 uur het werk neer. Afgelopen maart werd er ook al gestaakt door werknemers van deze bedrijven. De vakbonden willen een betere cao voor de werknemers. Volgens FNV Metaal laten de werkgevers al maanden niets van zich horen.

Stakingstraat fnv 1twente
In maart werd er ook al gestaakt. Bij het FBK Stadion was toen ook al een zogeheten 'staakstraat' ingericht, waar stakers zich konden inschrijven. © 1Twente

Estafettestaking

De werkonderbreking is onderdeel van een estafettestaking. Dinsdag zijn verschillende metaalelektrobedrijven in Twente aan de beurt. Naast die van Eaton en Thales leggen ook werknemers van het Almelose bedrijf Benchmark het werk neer. De onderhandelingen willen niet echt vlotten. Volgens de vakbond willen de werkgevers geen water bij de wijn doen: "De medewerkers voelen zich behoorlijk in de kou staan", zegt vakbondsbestuurder Agnes van der Schuur.

Bij het FBK-stadion in Hengelo is een zogenaamde 'staakstraat' ingericht. Stakende medewerkers kunnen zich hier inschrijven voor de werkonderbreking.

Meer zekerheid voor flexwerkers

De werknemers eisen een loonsverhoging en eisen een betere balans tussen werk en privé. Ook eist de vakbond meer zekerheid voor flexwerkers, bijvoorbeeld door ze na een jaar een vast contract te geven. Ook moet de lagere salarisschaal voor jongeren verdwijnen, zodat ze sneller meer kunnen gaan verdienen. "Over het jaar 2020 heeft het merendeel van de metalektrobedrijven goed gedraaid. Daarom willen wij dat de werknemers hun eerlijke deel krijgen", zegt Van der Schuur.

icon_main_quote_red_glyph

"Over het jaar 2020 heeft het merendeel van de metaalektrobedrijven goed gedraaid. Daarom willen wij dat de werknemers hun eerlijke deel krijgen."

Agnes van der Schuur, vakbondsbestuurder

Ontslagen bij Eaton

Thales en Eaton zijn twee grote elektronicabedrijven in Hengelo. Thales maakt onder andere radarsystemen voor marineschepen en de ov-poortjes voor de Nederlandse treinstations. Het elektronicabedrijf is de grootste werkgever van Overijssel. Er werken 1.600 mensen. Bij Eaton werken naar schatting 700 mensen. Afgelopen zomer maakte het Amerikaanse moederbedrijf bekend dat er in Hengelo 300 banen worden geschrapt. De productie wordt overgeplaatst naar Turkije, omdat de lonen daar lager liggen.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.