Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Twijfels in Enschede over energiedoelen: 'Den Haag moet met geld komen'

Zonder extra geld uit Den Haag komt de haalbaarheid van het Enschedese energieplan in het geding. Dat zegt wethouder Niels van den Berg.

Om aan de doelen in het Klimaatakkoord te voldoen, is er in het gemeentehuis meer menskracht nodig om alle extra plannen en werkzaamheden uit te voeren. Op basis van onderzoek van AEF denkt Enschede dat het om 42 fte gaat. Dat alleen al kost een kleine 10 miljoen euro.

'Niet op kosten van inwoners'

Voor het benodigde bedrag is nog geen potje gevonden. BBE-Wethouder Niels van den Berg vind het oneerlijk om de kosten op eigen inwoners te verhalen. "Het is heel mooi wat landelijk is bepaald", zegt hij over het Klimaatakkoord. "Maar als Den Haag niet met de middelen over de brug komt, gaan we het zo niet halen."

De hoop van Van den Berg is gevestigd op het nieuwe kabinet. Hij wil een lobby opstarten richting de bewindslieden in Den Haag.

“Ik ga met Niels van den Berg in gesprek om te horen hoe het zit”

Hoewel de wethouder de Enschedese bijdrage - een verdubbeling van het aandeel groene energie tot 2030 - niet ter discussie stelt, maakt het college wel een duidelijke pas op de plaats.

In afwachting van nieuw onderzoek naar gezondheidseffecten van windmolens, wil de gemeente geen vergunningen verlenen voor de bouw van windmolens. Dat betekent vrijwel zeker dat er deze coalitieperiode geen projecten worden opgestart, terwijl eerder nog werd uitgegaan van 6 windturbines.

248391 windmolen1
Lees ook
Enschede zet tijdelijke stop op windmolens: 'Eerst duidelijkheid over gezondheidseffecten'

Splijtzwam in coalitie?

De tijdelijke windmolenstop kan ook gevolgen hebben voor het aandeel van Enschede in de Regionale Energie Strategie. Louis Koopman, de bestuurlijk trekker van de RES, was pas woensdag op de hoogte van het voornemen van Enschede, maar zegt al wel eerder signalen te hebben opgevangen. "Ik ga in gesprek met Niels van den Berg om te horen hoe het zit", aldus Koopman.

Vanuit de gemeenteraad is nog geen reactie gekomen op het uitstel van windturbines. Het is niet ondenkbaar dat de verhoudingen op scherp worden gezet. D66, PvdA en ChristenUnie vragen al jaren om haast te maken met windmolens, terwijl coalitiepartners BBE en VVD liever een pas op de plaats maken.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.