Twente
Video

‘Nu niet zwanger’: project voor kwetsbare mensen met een kinderwens

Een verstandelijke beperking, een psychiatrische aandoening of flinke schulden, er kunnen allerlei redenen zijn waarom het verstandig is om goed na te denken over een eventuele zwangerschap. Mensen die al kwetsbaar zijn doen dat niet altijd. Maar ook hulpverleners kaarten het onderwerp vaak niet aan.

In Enschede, Hengelo en Almelo startte onlangs een programma om dat gesprek te vergemakkelijken en ‘onbedoelde zwangerschappen’ te voorkomen. ‘Nu niet zwanger’ is gericht op mensen uit kwetsbare groepen, maar vooral ook op hulpverleners.

Praten over kinderwens en seks is lastig

Die hulpverlening is in veel gevallen wel aanwezig. Maar praten over een kinderwens, seksualiteit of anticonceptie blijkt lastig. Of er wordt simpelweg niet aan gedacht. Dat betekent een risico op zwangerschappen en kleine kinderen in een situatie die voor ouder(s) en kind allesbehalve ideaal is. Praten helpt. Maar dan moet je wel weten hoe.

Informeren, niet dicteren

Bedoeling van ‘Nu niet zwanger’ is nadrukkelijk niet om kwetsbare mensen een zwangerschap uit het hoofd te praten, verzekert Carla ter Beek, coördinator van het project. “Maar gesprek leidt tot inzicht. Soms hebben mensen een heel rooskleurig beeld: kinderen zijn lief en leuk. Maar dat ze je ook ’s nachts wakker kunnen houden en dat er een hoop kosten mee gemoeid zijn, wordt vergeten. Als je dat weet, maak je misschien een andere keuze.”

Baby 1 Ernsr Bergboer
Carla ter Beek: "Soms hebben mensen een te rooskleurig beeld: kinderen zijn leuk en lief." © Ernst Bergboer

‘Nu niet zwanger’ helpt ook bij de zoektocht naar de meest passende anticonceptie. Ter Beek: “Niet iedereen weet dat te regelen. Wie een spiraaltje wil, moet best veel stappen zetten. Ook daar helpen we bij.” Informerend, nooit dwingend, verzekert Ter Beek. Persoonlijke keuzevrijheid staat bovenaan.

Meer info is te vinden op de website van ‘Nu niet zwanger’.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.