Enschede

Onno van Veldhuizen stopt als burgemeester van Enschede

Burgemeester Onno van Veldhuizen gaat niet door als burgemeester van Enschede. Dat heeft hij woensdag aan de vertrouwenscommissie van de gemeenteraad laten weten.

Schermafbeelding 2021 05 19 om 18 58 19

Een vertrouwenscommissie van gemeenteraadsleden zou zich deze maanden buigen over een eventuele herbenoeming van Van Veldhuizen. Vanmiddag vond het eerste gesprek met Van Veldhuizen zelf plaats. De burgemeester, die eind vorig jaar werd geplaagd door het coronavirus, heeft echter zelf besloten om niet verder te gaan. Op 2 oktober, precies zes jaar na zijn benoeming, stapt hij op.

'Ervaren en gedreven bestuurder'

De mededeling van Onno van Veldhuizen heeft het college van B en W geraakt. "We vinden het jammer dat Onno ons straks verlaat", zegt locoburgemeester Niels van den Berg. "We hadden graag de samenwerking met Onno voortgezet in een tweede ambtsperiode."

Volgens Van den Berg verliest Enschede een ervaren en gedreven burgemeester, een betrokken burgervader en een bestuurder met een uitgebreid netwerk in zowel Nederland als Duitsland. "Het wordt nog een hele uitdaging het gat dat Onno achterlaat op te vullen."

icon_main_info_white_glyph

Onno van Veldhuizen

Onno van Veldhuizen (Rhoon, 1962) werd op 2 oktober 2015 voor zes jaar benoemd als burgemeester van Enschede. Daarvoor was hij van 1999 tot 2003 burgemeester in Nieuwkoop en van 2003 tot 2015 bekleedde hij datzelfde ambt in Hoorn.

Eerlijk

In een eerste reactie zegt de burgemeester: "Het herbenoemingsgesprek was de katalysator. Dan moet je kleur bekennen. Ik stond op een kruispunt en kies nu voor iets anders, omdat ik denk dat dit ook wat zou kunnen zijn. . Ja, ook door corona. Een paar weken geleden dacht ik nog dat ik gewoon de tweede termijn met plezier zou ga doen. Dat is nu anders, ik wil eerlijk zijn tegen de Raad, het College en de stad. Dat is nooit leuk om te vertellen, voor mij geeft het een katterig gevoel."

Overigens wil Van Veldhuizen niets kwijt over de keuze die hij voor zichzelf heeft gemaakt. Dat is mijn privacy", zegt hij. Hij is voorshands niet van plan om uit Enschede te vertrekken. "Het is hartgrondig de bedoeling om in de stad te blijven. Ik ben hier thuis."


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.