Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Crisisteam van Mediant nu continu oproepbaar voor MST

443981 download 7 27

MST en Mediant, organisatie voor geestelijke gezondheidszorg, werken vanaf deze week intensiever samen als het gaat om psychiatrische zorg op de spoedeisende hulp in het ziekenhuis. Sinds maandag kan de eerste hulp 24 uur per dag een beroep doen op een triagist van het crisisteam van Mediant.

Josien Kodde | Tubantia

Tot en met afgelopen weekend was het zo dat een eigen psychiater van het ziekenhuis zich vaak ontfermde over patiënten met acute geestelijke nood. Verwarde personen bijvoorbeeld of patiënten die psychotisch zijn of suïcidaal.

Alleen geestelijke klachten
Op het moment dat een patiënt behalve iets psychisch ook een lichamelijke aandoening heeft, kan die worden opgenomen in MST. Maar is er alleen sprake van ernstige geestelijke klachten, dan hoort de persoon weer niet thuis in het ziekenhuis. In die gevallen biedt Mediant hulp. Zij hebben alle expertise, ze zijn daar goed in , zegt Michiel Gerlagh.

De bedrijfskundig manager van MST vertelt dat Mediant met het voorstel kwam voor de nieuwe samenwerking op de SEH. MST wilde het graag; ook het ministerie van VWS is voorstander. Dat departement kwam na landelijk onderzoek tot de conclusie dat de opvang en ondersteuning van verwarde personen in Nederland beter moet worden geregeld. In Twente kan dat gestalte krijgen in het proefproject dat deze week van start ging voor de duur van twee maanden.

De proef sluit naadloos aan op het streven van MST om in de psychiatrie patiëntenpopulatie beter af te bakenen. Afgelopen zomer zei psychiater Alexandâr Alexandrov van MST hierover in deze krant dat het ziekenhuis de afgelopen jaren meer en meer op een algemeen psychiatrisch ziekenhuis ging lijken. Terwijl bij haar eigenlijke doelgroep altijd sprake moet zijn van een wisselwerking tussen psychisch én lichamelijk functioneren.

Bedden gehalveerd
MST voerde eerder dit jaar een reorganisatie door, die ertoe leidde dat alleen de medisch-psychiatrische unit (MPU) overbleef. De maatregel leverde het ziekenhuis trouwens ook geld op, bevestigde Gerlagh. Psychiatrie is dure zorg. Bij de reorganisatie werd het aantal bedden op de afdeling psychiatrie met bijna de helft gereduceerd, tot twaalf. De halvering werd in mei een feit. Waarbij toen de vraag was of dat voldoende zou zijn.

Het lijkt er wel op , concludeert Gerlagh nu, met een slag om de arm. Met harde cijfers onderbouwen kan ik niet. Maar mij hebben geen signalen bereikt dat er te weinig bedden of een wachtlijst zou zijn. De cliëntenraad van MST liet zich eerder kritisch uit over het reorganisatieplan. Een van de bezwaren was de teruggang in capaciteit. Uiteindelijk ging ze overstag na toezeggingen van de Raad van Bestuur dat er groeiafspraken werden gemaakt met Mediant.

Mediant en MST hadden samen een gesprek met zorgverzekeraar Menzis voor extra bedden. Gerlagh zei hierover in juli dat vier of vijf extra bedden in de ggz voldoende zouden zijn. Op de vraag of de capaciteitsuitbreiding is bereikt, antwoordt Mediant dat de besprekingen nog lopen. Maar we gaan ervan uit dat we die extra bedden wel krijgen , zegt een woordvoerder.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Lars Smook
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.