Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Woonplein Enschede perplex over verbod op witgoed: €˜Een publiekstrekker is nodig €™

444088 woonslaap

Door het hele land vind je witgoed- en elektronicazaken op woonboulevards, maar Enschede wil het voorlopig niet hebben. Woonplein-ondernemers staan op hun achterste benen.

Mandy de Jong | Tubantia

Door het vertrek van de Duitse woonwinkelketen Poco uit Enschede staat er in één klap ruim 8200 vierkante meter leeg op het Woonplein. Dat heeft gevolgen, zegt ondernemer Joost Tiemersma van Woon&Slaap en woordvoerder van de ondernemers op het Woonplein.

Het contract van Poco loopt nog tot begin 2020, maar de deuren zijn al dicht. Het plein aan het Schuttersveld kampt volgens Tiemersma nu met 20 procent leegstand. Er is een publiekstrekker nodig. En we hadden echt gehoopt op een wit- of bruingoedzaak.

Leegloop binnenstad
Deze week werd duidelijk dat Enschede vooralsnog geen grote witgoed- en elektronicaketens toestaat op het Woonplein. Lokale politici willen voorkomen dat publiekstrekkers, zoals MediaMarkt of grote sportzaken, de binnenstad verlaten en een deel van het winkelend publiek uit het centrum trekt. Er moet nog worden onderzocht of zo n verbod wel is toegestaan volgens de Europese richtlijnen.

En dan zijn we zo weer een jaar verder , verwacht Tiemersma. Hij schoof aan bij meerdere brainstormsessies over het toekomstige profiel van het Woonplein Enschede en hield in het stadhuis een pleidooi voor verruiming van het bestemmingsplan. Allemaal voor die nieuwe retailvisie, die deze week werd aangenomen. Daarin staat welk type detailhandel op welke plek is toegestaan in Enschede.

Voldoende gelobbyd

Tiemersma s persoonlijke mening : Ambtenaren hadden het plan al geschreven, maar er is binnen de politiek voldoende gelobbyd om het tegen te houden. Want binnenstadondernemers willen niet dat hun buurman - de MediaMarkt - vertrekt.

Er gaan al een tijd onbevestigde geruchten dat MediaMarkt in het Poco-pand wil trekken. Maar de Duitse elektronicaketen heeft geen plannen om de Klanderij te verlaten, liet een woordvoerder eerder aan deze krant weten.

Plein Westermaat
Landelijk zitten bijna alle elektronicaketens, zoals MediaMarkt en BCC, niet meer in binnensteden , zegt de ondernemer. Wij moeten concurreren met Hengelo en Almelo, niet met onze eigen binnenstad. Volgens Tiemersma verliest het Woonplein nu al geregeld van Plein Westermaat, in Hengelo, dat wel grote vestigingen van BCC en MediaMarkt heeft.

Tiemersma verwacht uiteindelijk wel groen licht voor wit- en bruingoed op het Woonplein. Want dat is wat de ketens willen. Maar we zijn bang dat het nog heel lang gaat duren.

Runshoppen
Vier argumenten voor witgoed en elektronicazaken op het Woonplein Enschede volgens Joost Tiemersma:
1. Met 20 procent leegstand op het Woonplein is er een publiekstrekker nodig.
2. Woonplein staat voor runshoppen, binnenstad voor funshoppen. Dat hoeft elkaar niet te beconcurreren.
3. Woonplein Enschede moet concurreren met steden als Hengelo en Almelo.
4. De consumentenmarkt bepaalt. Als MediaMarkt toch weg wil uit de binnenstad is er geen andere uitwijkmogelijkheid in Enschede.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Lars Smook
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.