Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Enschedese jongeren over vuurwerk: €˜Het gaf een harde knal'

444213 Schermafbeelding 2019 12 12 om 223740

Moet vuurwerk verboden worden en welke straf kun je krijgen voor het te vroeg afsteken? Het Jongeren Informatie Punt in Enschede, een project van Alifa, organiseerde er donderdag een thema-avond over.

Wouke Gerritsma | Tubantia

Het verhaal van jeugdagent Pepijn maakt diepe indruk op de jongeren die naar de thema-avond zijn gekomen. Toen ik net bij de politie zat, moest ik naar een melding waar vuurwerk in het spel was. Daar hebben we moeten zoeken naar iemands vinger. Dan besef je: dit was ooit een deel van iemand, dit is de schade die kan ontstaan door vuurwerk.

Aan de hand van stellingen die de jongeren zelf hebben bedacht, wordt het onderwerp besproken. De stellingen lopen uiteen van het verbieden van vuurwerk, tot rekening houden met dieren tijdens oud en nieuw. Maar ook: wie moet er op draaien voor de schade als gevolg van het afsteken van vuurwerk.

Ik had zelf iets gefabriceerd'

Onder het twintigtal aanwezige jongeren is ook Sven, die recent een tien uur durende Halt-straf voor het afsteken van vuurwerk in de stad heeft afgerond. Ik had zelf iets gefabriceerd met knalvuurwerk en tie-wraps , vertelt hij eerlijk als het onderwerp Halt, boetes en strafbladen ter sprake komt. Het gaf wel een harde knal, dus die straf had ik ook wel verdiend.

Door de cursus over de risico s van vuurwerk die hij ook moest volgen, is Sven expert geworden. Je mag alleen vuurwerk van categorie 1 het hele jaar door afsteken, dat zijn sterretjes bijvoorbeeld. De rest is illegaal.

Veilige plek voor jongeren
Volgens Leroy Veldhuis, een van de jongerenwerkers, is het JIP een veilige plek voor jongeren waar ze op een laagdrempelige manier terechtkunnen. De kracht van de thema-avonden zit volgens hem in het betrekken van de jongeren bij de onderwerpen en ze mee laten helpen met organiseren. Ze hebben voor vanavond zelf de hapjes gemaakt en stellingen ingediend via onze sociale media. Het is voor en door jongeren.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Cees Elzenga
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.