Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Gemeente Enschede lanceert campagne over vuurwerk

444586 946121

De campagne Enschede viert oud en nieuw is officieel van start gegaan. Het doel is niet zozeer het verbieden, maar het bereiken van een cultuuromslag ten opzichte van vuurwerk.

Redactie | Tubantia

Net als de afgelopen twee jaar richt de campagne Enschede viert oud en nieuw zich op een jaarwisseling met zo min mogelijk overlast voor mens en dier, en minder vuurwerkslachtoffers. Hiervoor wordt opnieuw campagne gevoerd, wordt voorlichting op scholen gegeven en zijn er (verplichte) vuurwerkvrije zones. Centraal in deze campagne staat de website enschedeviertoudennieuw.nl.

Veiligheidspakketjes uitdelenDe campagne vloeit voort uit de Stadsdialoog Vuurwerk van 2017. Drie inwonersinitiatieven uit deze stadsdialoog zijn toen tijdens een Burgerbesluit aangenomen en uitgevoerd tijdens de eerste campagnes. In samenwerking met Bureau HALT wordt ook dit jaar voorlichting gegeven op scholen.

Daarnaast worden er in totaal 2.500 veiligheidspakketjes verdeeld. Deze pakketjes zijn ook af te halen in het Stadhuis en het Stadskantoor. Daarnaast kunnen mensen zelf ook aangeven dat ze het afsteken van vuurwerk in hun woonomgeving liever niet hebben. Hiervoor kunnen ze een poster krijgen om achter het raam hangen. Die is afgedrukt in de huis-aan-huis krant.

Actie oud-Enschedeër Ook elders in het land worden dergelijke posters aangeboden, al is het afdwingen van vrijwillige vuurwerkvrije zones niet in elke gemeente mogelijk. In de Utrechtse wijk Leidsche Rijn bestaat die mogelijkheid wel, en oud-Enschedeër Jasper Klewer heeft er met posters voor gezorgd dat zijn straat vuurwerkvrij wordt.

Hij woonde ten tijde van de vuurwerkramp in Enschede. Hoewel hij niet direct betrokken was bij de ramp, heeft hij sindsdien geen vuurwerk meer aangeraakt. We zijn niet tegen vuurwerk , zegt Klewer. Maar we willen het hier niet voor de deur.

Koppen bij elkaar Vorig jaar is het misgegaan op het pleintje tussen onze woningen, toen mensen van buiten de straat hier vuurwerk kwamen afsteken. Ze staken niet het lichtste soort af. Gevolg: veel overlast en schade aan onze huizen. Daarom hebben we de koppen bij elkaar gestoken toen er een aanvraag gedaan kon worden voor een vrijwillige vuurwerkvrije zone. We hebben het unaniem besloten, dat was een voorwaarde van de gemeente.

De gemeente zorgde voor posters om wijkgenoten te laten zien dat de bewoners geen vuurwerk op hun pleintje willen. De gemeente zei er wel bij dat er geen extra handhaving aan gekoppeld is , zegt Klewer.

Klewer hoopt dat de zone die hij heeft afgedwongen een succes wordt. Hij wil zelf helpen om toezicht te houden Feitelijk is handhaving een overheidstaak natuurlijk. Maar het is aan ons om mensen aan te spreken die wel iets afsteken. Ik ga er vanuit dat het geen straatbewoners zullen zijn. En anders lossen we het samen op.

Vuurwerk afsteken is alleen toegestaan van 31 december 18.00 uur tot en met 1 januari 02.00 uur. Verplichte vuurwerkvrije zones zijn de omgeving van het MST, het dierenopvangcentrum DOC Enschede, kinderboerderijen De Wesseler, Noord en Erve t Wooldrik, het Volkspark, J. van Heekpark, het Ledeboerpark, Lumen en omgeving, sporthal De Brug en omgeving en erve t Stroink.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Carlo ter Ellen
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.