Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Ina (60) uit Enschede is eenzaam: €˜Tegenwoordig is iedereen zo druk €™

444688 Ina Heinink Reinier van Willigen

Ina Heinink uit Enschede is 60 en alleen. En dan kun je soms wel wat hulp gebruiken. Kijk eens wat vaker naar elkaar om , is haar boodschap.

Mandy de Jong | Tubantia
Ik was altijd een kind van, de vrouw van en de moeder van. En ineens was ik niks meer. Na een scheiding stond Ina Heinink er alleen voor. Toen ze haar baan verloor en de kinderen het huis verlieten, ging het mis. Dan moet je jezelf opnieuw uitvinden. En dat is moeilijk.

Sluipt erinIna werd depressief, eenzaam ook. Het sluipt erin , zegt ze. Ik kwam steeds minder buiten en ontwikkelde een angst voor grote groepen mensen. Zelfs een praatje op straat of de boodschappen doen, werd me te veel.

Haar fysiotherapeut zag dat het niet goed ging en verwees haar door naar een traject bij Humanitas. Een jaar geleden had ik dit gesprek niet met je kunnen voeren, zegt Ina eerlijk.

Excuus Gespannen zit ze op de bank. Haar hand rust op de kop van maatje Audi, een geadopteerde windhond uit Spanje. Als 60-jarige vrouw vertellen dat je je alleen voelt is niet eenvoudig. Moeilijk zelfs, ontdekt ze nu. En dat terwijl ze best wel een sociaal leven had.

Ina werkte in de zorg, bij een callcenter en in een fabriek. Haar laatste baan was als taxichauffeur. Heel sociale banen . Ik heb ook graag mensen om me heen. Het feit dat dat nu niet zo is, is ook moeilijk. Ina is afgekeurd, heeft weinig geld te besteden en ook geen eigen vervoer. Je raakt dan heel snel in een isolement.

Kleine familieZe heeft een kleine familie waar ze op terug kan vallen. Twee zoons, een broer en schoonzus en hun dochters. Tegenwoordig is iedereen zo druk. En ik heb een hond die ik eigenlijk niet lang alleen kan laten. Dan is Ina stil en zegt ze eerlijk: Ik merk aan mezelf dat ik dit als excuus gebruik, dat ik me hierachter verschuil. En dan heb je eigenlijk iemand nodig die je hieruit haalt.

Humanitas heeft haar geholpen en Ina kwam weer onder de mensen. Maar zo n traject houdt een keer op. Het gaat beter, maar ik ben nog niet waar ik wil zijn. Ik zou graag meer mensen om me heen willen. En ze weet dat ze zelf ook nog wel wat te leren heeft. Ik ben niet goed in het onderhouden van contacten.

Ze weet als geen ander hoe moeilijk het kan zijn om hulp te vragen als je er zelf even niet meer uitkomt. Ik hoop dat mensen die alleen zijn - hoe oud je ook bent - uit mijn verhaal halen dat we vaker naar elkaar om moet kijken. Maar ook dat je zelf om hulp moet durven vragen.

15 procent van de Enschedeërs is eenzaamSamen1Enschede - een initiatief van zorgorganisaties Manna en Liberein en de gemeente - wil er zijn voor mensen zoals Ina Heinink. De initiatiefgroep heeft een meerjarenplan tegen eenzaamheid in de stad in de maak. Professionals, ervaringsdeskundigen, vrijwilligers en burgers dragen hieraan bij.

Bestuurder André Kok van zorggroep Manna gaf eerder in deze krant aan dat 15 procent van de volwassen Enschedeërs zich eenzaam voelt. Eenzaamheid ligt op de loer als mensen hun naasten verliezen, ziek of minder mobiel zijn. Maar het probleem komt niet alleen voor onder ouderen, het speelt binnen alle leeftijdsgroepen.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Reinier van Willigen
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.